Joop Orsel als André Hazes.
Joop Orsel als André Hazes. ©maartenheijenk.nl

‘Gouden’ ketting om de nek, blikje bier in de hand: „Lachen, gieren, brullen”

Cultuur

DRONTEN - Gonny Orsel heeft zojuist haar optreden als violist in het ‘orkest van André Rieu’ afgesloten. Echtgenoot Joop krijgt een pruik opgezet, een ‘gouden’ ketting omgehangen en een blikje Heineken in de hand gedrukt. Hij gaat over een paar minuten het podium op als André Hazes. De beide senioren uit Den Haag vermaken zich opperbest met het ‘Gouwe Ouwen Op Volle Toeren Orkest’ in Dronten.

Drie dagen lang vermaakten Mantelkring en OpenJeHart de mantelzorgers uit Dronten met een uitgebreid programma. Tijdens de afsluiting op zaterdagmiddag op het binnenplein van De Meerpaal steelt het playbackorkest uit de Hofstad de show. Joop (78) en Gonny (68) Orsel zijn twee enthousiaste leden van dat gezelschap.

De enigen

„Wij zijn de enigen die de muziek van André Rieu mogen spelen”, zegt Joop trots. Dat begon allemaal toen Joke Breedijk een dikke tien jaar geleden naar een seniorencomplex in Loosduinen verhuisde en wat leven in de brouwerij probeerde te brengen. Ze kwam met het plan voor een André Rieu playbackorkest, naaide galajurken en knutselde ‘instrumenten’ in elkaar van spullen uit de kringloopwinkel of het grofvuil.

Zo ontstond een orkest dat regelmatig optreedt in bijvoorbeeld verzorgings- en verpleeghuizen. Joke is twee jaar geleden overleden, het orkest is springlevend. Nog steeds playbacken ze nummers van André Rieu, maar aan het repertoire zijn ook liedjes toegevoegd van onder anderen de Zangeres Zonder Naam, Willeke Alberti, Frans Bauer en die andere beroemde André: Hazes.

Met hun 68 en 78 jaar zijn Gonny en Joop ‘broekies’ in het gezelschap van vooral tachtig-plussers. Ze zijn via een kennis van een kennis bij de groep terechtgekomen. „Voor corona oefenden we iedere week en dat betekent altijd heel veel plezier”, lacht Joop, „In die tijd traden we twee of drie keer in de maand op.”

Hardrock

Bestaat het publiek meestal uit leeftijdsgenoten? „Vaak wel, maar er komen ook genoeg jongeren”, weet Gonny. „Het hoogtepunt is ieder jaar Muziek op het Plein in Loosduinen, waar we oorspronkelijk vandaan komen”, vertelt orkestleider Cilia Kropff, de opvolgster van Joke Breedijk, „Daar hebben ze een programma met allerlei soorten muziek en dan kan het zomaar gebeuren dat wij optreden na een hardrockband. Dan gaan de jongelui echt uit hun dak bij André Rieu.”

Gonny geniet in Dronten met volle teugen: „Zoveel publiek hadden we niet verwacht en ze reageren geweldig enthousiast.” Joop vertelt dat de busreis naar Flevoland echt een uitje is voor het orkest: „Daar gaat het ons om: de gezelligheid. Het is lachen, gieren, brullen met die kerels onder elkaar.”

Zomerdriedaagse

.


Gonny Orsel speelt viool.
Foto’s: ©maartenheijenk.nl


“Worstjes op mijn borstjes, preitjes op mijn dijtjes.”