Waterschap maakt zich geen zorgen over bevers: „Ze vinden onze dijken niet fijn”

Algemeen

SWIFTERBANT - De populatie bevers in Oostelijk Flevoland groeit. Recentelijk zijn er twee tunnels ontdekt in de omgeving van Swifterbant. Waterschap Zuiderzeeland maakt zich geen zorgen over de gevolgen voor de dijken: „Omdat de bever het bij onze dijken niet fijn vindt.”

Piet Kostelijk uit Swifterbant maakt zich zorgen over de opkomst van de bevers. Hij schreef een ingezonden brief in De Telegraaf. Kostelijk wijst erop dat het waterschap al jarenlang jaagt op de muskusrat vanwege het gevaar voor de dijken: „En de bever is een flink stuk groter dan de muskusrat. De bever maakt tunnels van circa 60 tot 70 centimeter in doorsnee.”

In zijn eigen omgeving ziet Piet Kostelijk in het Swifterbos en bij de Vuursteenweg de gevolgen van de opkomst van de bever. Langs het fietspad in het buitengebied heeft Staatsbosbeheer inmiddels hekken geplaatst om te voorkomen dat fietsers in de kuilen rijden. „De bever is gevaarlijk voor onze polders”, waarschuwt hij, „Er rust een grote verantwoordelijkheid bij Staatsbosbeheer”, waarschuwt hij.

Met rust laten

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer vertelt dat de bevers in Flevoland voorkomt vanwege een ontsnapping vanuit Natuurpark Lelystad,. Daarnaast zijn er bevers die zich vanuit gebieden buiten de provincie hebben gevestigd.

„Hoewel bevers ooit zijn bejaagd en verdwenen uit Nederland, zijn ze weer terug. Voor ons is de bever een beschermde diersoort. We zien het dier als onderdeel van de natuur. In de natuurgebieden laten we ze met rust.”

Voor vragen over een mogelijk gevaar voor de waterveiligheid verwijst Staatsbosbeheer naar het waterschap: „Want wij gaan niet over dijken en watergangen in Flevoland.”

Geen gevaar

„Voor ons staat waterveiligheid voorop”, vertelt het waterschap op haar beurt, „In het beheergebied van Zuiderzeeland is er geen sprake van situaties waarin de bever de waterveiligheid in gevaar brengt, ook niet in Oostelijk Flevoland en bij Swifterbant.” De woordvoerder van Zuiderzeeland stelt dat er in de sloten bij de dijken te weinig water staat voor de bever: „Ze vinden het vooral fijn in rivierengebied.”

Het waterschap ziet dat de bever in opkomst is en houdt de situatie in de gaten: „We werken aan het toekomstbestendig maken van het beverprotocol. In dit protocol staan maatregelen beschreven over wat te doen als een bever zorgt voor onveilige situaties op het gebied van waterveiligheid.”

Onverantwoord

Piet Kostelijk is er niet gerust op: „De bever is een beschermd dier zonder natuurlijke vijanden, dus deze plant zich ongestoord voort. Staatsbosbeheer heeft eerder een project gehad, de Oostvaardersplassen, dat op een drama is uitgelopen en dat nog steeds voortduurt.” Hij vreest dat de bever een soortgelijk drama wordt: „Deze ’hobby’ is onverantwoord.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 8 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 8 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 9 uur geleden