Drukte bij de sluis.
Drukte bij de sluis. ©maartenheijenk.nl

Nieuwe fietsoversteek bij Reevesluis: „Het lijkt wel een toeristische attractie”

Algemeen

DRONTEN  - Er staat een fikse file fietsers klaar om over te steken. Wie de Reevesluis passeert moet er rekening mee houden dat er geregeld een rij plezierjachten ligt om geschut te worden. En als die eenmaal aan de andere kant de sluisdeuren zijn gepasseerd, liggen er daar weer genoeg klaar om naar binnen te varen. Dat duurt allemaal even.

Na een kwartiertje is het aantal wachtende fietsers, bij de nieuwe oversteek tussen oude en nieuwe land, knap opgelopen. Gelukkig is bij een sluis al het gedoe op het water bekijken geen straf. Wanneer zie je nu in een klein jachtje twee hondjes een poging tot het verwekken van nageslacht doen, terwijl de baasjes met verhitte hoofden veilig proberen aan te meren in de drukte?

Mooiste sluis

„Dit is de mooiste sluis om bij te werken. Bij alle sluizen heb je een brug en die heb je hier niet. Dus is er ook geen verkeerslawaai. Je staat hier middenin de natuur. Prachtig!” De 74-jarige Niec Dijkstra uit Nijkerk is, voor het tiende jaar op rij, in de zomer zes weken druk aan de slag bij verschillende sluizen. Hij leidt bootjes naar de juiste plek en zorgt vanaf de kade dat alles soepel verloopt. Heerlijk werk om te doen, vindt hij, vooral dus bij die Reevesluis in het Drontermeer. 

Het gros van de bootpassanten is Nederlander, weet hij. „Er zijn wat minder Duitsers dan vorig jaar, heb ik het idee. Die zullen nog wel komen, denk ik.” Iedere zomer vindt hij het mooi werk om te doen. „Mensen zijn op vakantie, meestal gaat het er gemoedelijk aan toe. Soms wil iemand voordringen, maar dat lossen we dan wel op.” 

Uitpuffen

Sinds de opening van de oversteek is het er razend druk met fietsers. Vandaag, op een zonnige dag in de vakantie, zitten Corry en Jan Bonekamp uit Biddinghuizen even uit te puffen, terwijl fietsers af en aan komen. Lekker in het zonnetje op een bankje genieten ze van het uitzicht en de bootjes. „We doen een rondje Biddinghuizen, Elburg en via Noordeinde weer terug.” Ze fietsen geregeld en de oversteek over de sluis is al opgenomen in hun standaardroutes. 

Ze zijn blij met de nieuwe doorsteek. „Het is zo net een mooi rondje.” Toch kunnen de twee nog wel wat verbeterpunten benoemen. „Er staat hier maar een bankje, dat is te weinig”, vindt Corry. „En als je hier iets te drinken en te eten zou kunnen kopen, zou dat mooi zijn. Volgens mij kan dat best uit”, vindt Jan Bonekamp.

Bezienswaardigheid

Ook Theo Schregardus uit Dronten is die ochtend op de fiets geklommen en pakt er zijn momentje rust. Met de hond in een aanhangwagentje komt hij er geregeld. „Het is een mooie bezienswaardigheid”, vindt hij van de sluis. „En de hond vindt zo’n fietstocht ook heerlijk.”

Voor Rob van der Veen uit Swifterbant kwam de nieuwe oversteek als een verrassing tijdens hun rondje. Zijn vrouw Anita had de bouwwerkzaamheden al eens gezien, maar wandelt er, met haar rijwiel aan de hand, nu ook voor het eerst overheen. Dat je hier kon oversteken kwam voor mij als een verrassing. Het lijkt wel een toeristische attractie”, vindt Rob van der Veen. „Sluisje kijken is altijd leuk toch?”

Haast

Eindelijk zitten alle plezierjachtjes opgeborgen in de sluis en gaan de deuren dicht, en daarmee het fietspad weer open. Keurig wacht de rij fietsers op het nieuwe land tot de drommen vanaf het oude land overgestoken zijn. 

Het is vakantie, de zon schijnt, het plekje is mooi, waarom zouden ze haast maken?

.


Theo Schregardus uit Dronten.

Foto’s: ©maartenheijenk.nl



Niec Dijkstra uit Nijkerk.


Corry en Jan Bonekamp uit Biddinghuizen.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 5 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 5 uur geleden