Een boom vol met witte bloemen.
Een boom vol met witte bloemen. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De ambtenarenboom aan de Koggerdaalder in Dronten

Algemeen

(door Jaco Houweling)

In de groenstrook tussen de Arendsdaalder en de Koggerdaalder staat in juli één boom vol met witte bloemen. De Nederlandse naam van deze boom is trompetboom en als je goed naar de vorm van de bloemen kijkt snap je gelijk waarom. Nadat de bloemen uitgebloeid zijn verschijnen er lange zwarte peulen aan de boom.

Deze boomsoort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika waar de Cherokee-indianen verschillende delen van de boom gebruiken. Thee van de bast zou onder andere helpen tegen de ziekte malaria. De Cherokee noemde deze bomen Catalpa en dat is nu de wetenschappelijke naam voor deze boomsoort.

In de tuin van paleis Soestdijk ligt een trompetboom van zo’n 140 jaar oud. Toen de boom in 1973 omwaaide gaf koningin Juliana haar tuinman opdracht de boom te laten liggen. De boom zat nog vast aan zijn wortels, groeide gewoon verder en als je vandaag de dag gaat kijken dan groeien er vanuit de oude stam verschillende bomen loodrecht omhoog. 

Een andere naam voor een catalpa is een ambtenarenboom, omdat deze boomsoort als één van de laatste bomen bladeren krijgt en ook weer als eerste zijn blad verliest. Hij werkt dus niet zo lang…

Een boompje opzetten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.

Gemeenteraad Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Avond over dementie, gemeenteraad Dronten 1 uur geleden
Windplan Groen
84% van de meldingen bij Windplan Groen gaat over geluidshinder 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek gemeente Dronten: Welke ondersteuning hebben mantelzorgers nodig? 23 uur geleden