Edith Stavers leeft op tijdens de zomerdriedaagse.
Edith Stavers leeft op tijdens de zomerdriedaagse. ©maartenheijenk.nl

Voor Edith Stavers vormt zomerdriedaagse nieuwe start: „Heb er veel aan gehad”

Algemeen

DRONTEN - Het was haar psycholoog die Edith Stavers naar de zomerdriedaagse in Dronten stuurde. De mantelzorgers vormden de doelgroep voor de drie feestelijke dagen. Edith is geen mantelzorger maar deelname was voor haar een gouden greep. Ze ziet de laatste tijd vaak tegen de dag op. „De drempel om ergens naartoe te gaan is hoog.” Juist daarom waren de activiteiten en de contacten tijdens deze drie dagen waardevol: „Als het aan mij ligt doen ze zoiets elke maand.”

De zomerdriedaagse was georganiseerd door Mantelkring en OpenJeHart, twee initiatieven van Liane Wolfert uit Swifterbant met steun van de gemeente Dronten. WachtVerzachter is een derde project van Wolfert dat door de gemeente is omarmd. Het biedt ondersteuning aan mensen met psychische klachten in de periode dat ze noodgedwongen moeten wachten op professionele hulp.

Twee maanden op bed

De 51-jarige Edith Stavers was één van de ‘klanten’ van WachtVerzachter. De psychische klachten begonnen voor haar met lichamelijke ongemakken: „Ik heb anderhalf jaar doorgelopen met een hernia en een stenose, een vernauwing van het wervelkanaal.” Na een operatie in december moest ze eerst twee maanden op bed liggen en daarna maandenlang revalideren.

„Ik had een baan en na drie keer een jaarcontract zou ik een vast contract krijgen. Totdat ze in januari opbelden: we willen jou niet meer, want je bent ziek. Dat was allemaal heel naar en daar kwamen ook nog wat andere dingetjes bij, in de familie enzo.”

Lekker genieten

Edith moest lang wachten voordat ze aan de beurt was bij een psycholoog. In die periode bood WachtVerzachter uitkomst. „Ik werd aan iemand gekoppeld. Die zei: je moet naar die zomerdriedaagse, je moet lekker genieten.”

Genieten deed ze met volle teugen tijdens de drie dagen met workshops en allerlei andere activiteiten. Als we haar spreken tijdens de afsluitende feestmiddag in De Meerpaal, toont ze een brede lach. „Ik vond het creatieve samenzijn het leukst, samen met de wandelingen tussen de middag. Het mooie was dat iedereen rekening houdt met de ander.” Genieten deed ze ook van alle vrijwilligers: „Die staan voortdurend voor je klaar.”

Ze zag om zich heen mensen uit hun schulp kruipen: „De gesprekken zijn het meest waardevol. Wat is jouw achtergrond? Waarom ben jij hier?” Ze trof daarbij ook lotgenoten: „Sommigen gebruiken medicatie, anderen hebben van alles meegemaakt, het is heel divers. Veel mensen hebben stress en vinden het angstig om ergens naartoe te gaan. Die stap is groot, dat merk je elke dag. En het was deze drie dagen niet altijd lachen. Er kwam van alles naar boven, er is ook gehuild.”

Startproblemen

Zelf heeft ze last van wat ze ‘startproblemen’ noemt: „Ik vind het moeilijk om m’n bed uit te komen, zie tegen de dag op. Dat heb ik nog nooit gehad. Van nature ben ik altijd bezig, altijd in de weer. Tegenwoordig moet ik me ertoe zetten. Maar deze week heb ik gemerkt: als je eenmaal binnen bent, is het geweldig, echt superleuk!”

Voor haarzelf zijn deze drie dagen niet het eindpunt: „Ik ga de komende tijd aan meer activiteiten meedoen. En ik heb verschillende e-mailadressen en telefoonnummers genoteerd. Er komen leuke contacten uit voort, ik heb er veel aan gehad.”

Zomerdriedaagse

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 19 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 19 uur geleden