De landelijke plannen raken de buitengrens van de gemeente Dronten.
De landelijke plannen raken de buitengrens van de gemeente Dronten. screenshot brief B en W

Het loopt in Dronten niet zo’n vaart met de komst van grote datacenters

Gemeente

DRONTEN - Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet mogelijkheden voor de vestiging van grote datacenters in de omgeving van Dronten. De provincie Flevoland is minder enthousiast over Dronten als vestigingsplaats. In het provinciehuis zijn vooral Almere en Zeewolde en in mindere mate Lelystad in beeld. Dat schrijft wethouder Ton van Amerongen aan de gemeenteraad.

CDA-gemeenteraadslid Willemien Wever maakte zich in mei zorgen over de mogelijke komst van datacenters naar Dronten. VVD-wethouder Ton van Amerongen deed de toezegging om de voors en tegens en de risico’s op een rijtje te zetten. Daarmee is hij inmiddels klaar.

B en W wijzen erop dat er steeds meer vraag is naar data. In hun brief aan de raad noemen ze ook bedenkingen tegen de komst van datacenters. Zo hebben die centra veel ruimte nodig hebben, veel water en veel energie. Het te bouwen datapark in Zeewolde verbruikt naar verwachting bijvoorbeeld ongeveer 1,38 Twh aan elektriciteit per jaar. Ter vergelijking: windplan Groen levert straks ongeveer 1,9 Twh op.

Niet in landelijk gebied

De firma Solcon heeft momenteel op het bedrijventerrein Business Zone Delta een klein datacenter. B en W stellen dat de komst van nieuwe datacenters in principe mogelijk is op de bedrijventerreinen. In de bestemmingsplannen voor het landelijk gebied van Dronten is de vestiging van een grootschalig datacenter niet toegestaan, benadrukt de wethouder.

Binnenlandse Zaken ziet wel degelijk mogelijkheden voor Dronten, onder andere omdat in Flevoland energie voorhanden is. Twee jaar geleden schreef dat ministerie al: „Om tegemoet te komen aan de vraag naar grote colocatie datacenters dienen de bestaande mogelijkheden in groot Amsterdam maximaal (en intensief) benut te worden met bijzondere aandacht voor mogelijkheden in de zone Almere – Zeewolde – Lelystad – Dronten.”

Het raakt de buitengrens

Ton van Amerongen denkt dat het voor Dronten niet zo’n vaart zal lopen. De prioriteit ligt momenteel bij Amsterdam. Het ministerie heeft een cirkel van vijftig kilometer rond Amsterdam getrokken waarbinnen mogelijkheden liggen. 

De wethouder schrijft dat de buitengrens van die cirkel de gemeente Dronten raakt en dat Dronten de ontwikkelingen daarom wel in de gaten moet houden.