Het bedrijf aan de Visvijverweg met de huidige windmolen.
Het bedrijf aan de Visvijverweg met de huidige windmolen. Google Streetview

Akkerbouwer kan hoog en laag springen, Windplan Blauw gaat door

Swifterbant

SWIFTERBANT - Akkerbouwer Peter van Dorsser mag het er niet mee eens zijn, Windplan Blauw betreedt op korte termijn zijn percelen aan de Visvijverweg om de bestaande windmolen weg te halen en er een grotere turbine voor in de plaats te zetten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald in een kort geding.

Van Dorsser heeft in 2018 zijn handtekening gezet onder zijn medewerking aan Windplan Blauw. Hij zegt nu dat dit onder dwang gebeurde en dat hij spijt heeft. Er komen twee hele grote windturbines vlakbij zijn woning en hij is bang voor schade voor zijn gezondheid en leefomgeving. Daarom verzet hij zich tegen Windplan Blauw. De rechtbank heeft hem echter al twee keer teruggefloten.

Miljoenen aan subsidies

Swifterwint, de initiatiefnemer van Windplan Blauw, heeft haast. De nieuwe molens moeten in maart 2023 draaien, anders lopen ze voor vele miljoenen euro’s aan rijkssubsidies mis. Met het oog daarop wil Liander de bestaande windmolen donderdag loskoppelen.

In dit kort geding ging het vooral om een recente uitspraak van de Raad van State. Een windpark bij Delfzijl is op de vingers getikt omdat de Europese richtlijnen niet zijn gevolgd. De boer vindt dat dit ook gevolgen heeft voor Windplan Blauw.

Alle vergunningen

De kort-gedingrechter stelt dat de uitspraak van de Raad van State niet ter zake doet. Windplan Blauw beschikt namelijk over alle vereiste vergunningen en dat was in Groningen niet het geval. Ook heeft de akkerbouwer zijn bewering, dat Windplan Blauw tijdens de werkzaamheden milieuverontreiniging veroorzaakt, onvoldoende onderbouwd.

„De vergunningen voor het windmolenpark zijn niet onrechtmatig, nietig of vernietigbaar”, stelt de rechter. Van Dorsser moet de werkzaamheden op zijn percelen dus toestaan. Bovendien moet hij de proceskosten en een deel van de werkzaamheden betalen. Swifterwint had een hogere dwangsom geëist, maar daarin gaat de rechter niet mee.

Windplan Blauw

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden