Wethouder Peter van Bergen en de initiatiefnemers Karen de Vrij en Duco van Dijk bij de toewijzing van het terrein.
Wethouder Peter van Bergen en de initiatiefnemers Karen de Vrij en Duco van Dijk bij de toewijzing van het terrein. @ Fotostudio Wierd

Komst van tiny houses in stroomversnelling na toewijzing perceel Biddinghuizen

Algemeen

DRONTEN - In het verleden klaagde Duco van Dijk wel eens dat het allemaal te traag ging. Maar sinds de gemeente Drionten een projechtmanager heeft toegewezen aan het plan voor tiny houses, zit het project in een stroomversnelling. Binnenkort worden de handtekeningen gezet en Van Dijk verwacht dat de eerste huisjes er op 1 januari staan.

Initiatiefneemster Els Keuning startte in 2019 gesprekken met de gemeente over het plan en een een locatie. Twee jaar later, in april 2021, kreeg de projectgroep een perceel toegewezen in de derde fase van nieuwbouwwijk De Graafschap in Biddinghuizen, vlakbij de volkstuinen.

Veel werk verricht

Voordat de kleine woningen geplaatst kunnen worden, moet er nog het nodige gedaan worden, benadrukte de gemeente dit voorjaar. Sindsdien is er hard gewerkt en nu is het moment van handtekeningen zetten aangebroken.

Er komen op het perceel tien woningen van maximaal 50 vierkante meter. Een deel wordt ter plekke opgebouwd, andere worden er kant en klaar neergezet of staan op wielen.

Stroom en water

De komende periode komen er basisvoorzieningen voor water en elektriciteit op de locatie. De meeste bewoners gaan zelf energie opwekken, maar voor de zekerheid komt er één stroomaansluiting voor het hele terrein. Van de wateraansluiting maakt straks ongeveer de helft gebruik. De rest doet het met regenwater.

Van de tien bewoners maakten er vijf onderdeel uit van de oorspronkelijke initiatiefgroep. In de loop der tijd haakten sommigen af, maar de belangstelling is zo groot dat de groep een wachtlijst heeft. De helft van de bewoners komt uit de gemeente Dronten, de anderen uit met name het midden van het land.

Tiny house