De linde in het Rivierduingebied bij Swifterbant.
De linde in het Rivierduingebied bij Swifterbant. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De linde in het Rivierduingebied bij Swifterbant

Algemeen

(door Jaco Houweling)

In deze rubriek probeer ik altijd mooie opvallende bomen te laten zien. Maar bomen die niet direct opvallen kunnen ook enorm waardevol zijn. Daarom deze keer een linde, op het land van Natuurhoeve G38. 

De boom staat langs het wandelpad bij de meetstoel in het Rivierduingebied. Een gebied waar de geschiedenis letterlijk aan de oppervlakte komt. Er loopt een mooie cultuurhistorische route (www.geschiedschrijvingdronten.nl/rivierduinroute) door dit gebied. Een aanrader om een keer te fietsen.

Tussen al deze geschiedenis staat ook een linde in het landschap. Een linde is waardevol omdat heel veel soorten bijen en hommels de nectar van de boom gebruiken. Nectar is een soort van suikerwater dat de bloemen van de linde afscheiden. Als de bijen en hommels nectar komen halen. bestuiven ze tegelijk de bloemen van de linde. 

In de prehistorie werd de bast van lindebomen gebruikt om touw van te maken en zelfs om kleding te weven. Later werd lindehout veel gebruikt om houtsnijwerk van te maken. En van de Hollandse linden weten we dat ze al in de zeventiende eeuw vanuit Nederland in heel Europa als sierboom werden verkocht. 

De relatie tussen lindenbomen en de mens valt misschien niet altijd op, maar is wel waardevol; al eeuwenlang.

Een boompje opzetten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.