Roland Meijer
Roland Meijer Sandra Gordijn

Kunstcollectief Dronten | Roland Meijer: „Hé de klei gehoorzaamt me…”

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Roland Meijer is keramiek-autodidact. Hij raakte gefascineerd door pottenbakken op de lagere school, waar elk jaar een demonstratie op de draaischijf werd gegeven. Het maken van een bolle vaas met een hoge smalle hals, dat wilde hij zelf ook doen.

Begin jaren zeventig nam hij keramiekles. Hoewel draaischijven hem inspireerden volgde hij er geen les in, wel kreeg hij les in glazuur maken. Hij kocht een draaischijf en technische boeken waaruit hij heel veel geleerd heeft, ook over glazuren, die hij nu zelf ontwerpt.

Lesgeven

Zijn eerste ervaring was dat een pot draaien je iets doet: „Hé die klei gehoorzaamt echt aan me…”  Dat ervaart hij ook in De Kubus in Lelystad, waar hij als vrijwilliger draailessen geeft en zijn leerlingen begeleidt naar het moment dat ze het gevoel hebben dat de klei niet meer tegensputtert, maar gehoorzaamt. Die opsteker hebben ze af en toe nodig. Hij vindt het mooi om dat mee te maken en het geeft hem plezier in het lesgeven.

Roland Meijer heeft voorheen artikelen geschreven in het blad Klei, onder andere over het zelf delven van klei in de polder, hoe die klei te reinigen en plastisch te maken. Van die klei heeft hij een pot gemaakt voor de boer van wiens land het vandaan kwam. Hij schreef er een kort gedicht over:

Onder zee
Het begon
Flevolandse akker
Klei tot horizon
Een hemel
Voor de pottenbakker

Gedachten

Tijdens het werken met klei op de draaischijf gaan zijn gedachten aan de loop, naar een fantasiewereld van: kan ik dat ook maken? Daardoor krijgt bijvoorbeeld zijn ‘Flevopikker’ steeds een ander uiterlijk. Het werken met porselein is meer een meditatieve beleving. Het maken op zich geeft Roland veel voldoening. Het meest maakt hij steengoed. Thuis Raku-stoken doet hij niet meer, want het geeft rookoverlast en dat wil hij zijn buren niet aandoen. 

Momenteel is hij vooral bezig met Kapselbrand, bekend als Saggar Firing, waarbij het product in een afgesloten keramieken vat gaat. Daaraan voegt hij chemicaliën toe, die tijdens het ‘branden’ in een elektrische oven zorgen voor prachtige effecten op het eindproduct. Te zien en te koop in de winkel van Kunst Collectief Dronten.

Kunstcollectief Dronten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.