Het monumentale schilderij van Pierre van Soest.
Het monumentale schilderij van Pierre van Soest. eigen foto

Polderleven in Beeld | Een veelbesproken schilderij

Cultuur

(door stichting Geschiedschrijving Dronten)

In 1967 maakte Pierre van Soest voor De Meerpaal een monumentaal schilderij. Hij deed dit op verzoek van de architect. De door Frank van Klingeren ontworpen ‘Glazen doos’, zoals het gebouw door sommigen werd genoemd, was een constructie van staal en glas. Wat ontbrak was enige kleur. Van Soest bracht deze aan met een op houten panelen geschilderd werk met een afmeting van 15 bij 6 meter. Het hing toen vergeleken met de huidige plek iets meer naar links.

Vanwege de grootte moest het ter plekke worden gemaakt. Met een geleende steiger van de bouwvakkers toog hij aan het werk. Toen echter de datum van de in gebruikstelling naderde, hadden de bouwers de steiger nodig. De schilder was des duivels. In zijn ogen is het schilderij dan ook ‘onaf’ gebleven.

Nu was Van Soest wel vaker kwaad. Door de verbouwing van De Meerpaal in 1988 diende het schilderij verplaatst te worden. Daarbij was het in zijn ogen veel te hoog opgehangen. Hij eiste via een gerechtelijke procedure dat de hoogte 1.20 meter naar beneden zou worden bijgesteld. De rechter nam ter plekke poolshoogte en stelde Van Soest in het gelijk. Het argument van De Meerpaal dat dit nog eens 15.000 gulden zou gaan kosten werd daarbij van tafel geveegd.

Polderleven in Beeld

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden