Windplan Blauw hield zaterdag een excursie voor belangstellenden.
Windplan Blauw hield zaterdag een excursie voor belangstellenden. ©maartenheijenk.nl

Meer geld naar Swifterbant vanwege hinder van windmolens in nieuwbouwwijk

Swifterbant

SWIFTERBANT - Doordat Swifterbant de komende jaren groeit, wordt de hinder van de windturbines van Windplan Blauw groter. Vooral de inwoners van de toekomstige wijk Swifterbant-zuid krijgen daarmee te maken. En dus vinden vijf fracties in de gemeenteraad dat er te zijner tijd meer geld uit de windfondsen naar Swifterbant moet.

De gemeenteraad stelt vanavond de verdeling vast van de bijna 850.000 euro, die de windplannen Groen en Blauw straks jaarlijks aan de samenleving geven. Dat geld wordt verdeeld over Biddinghuizen (45%), Dronten (19%), Swifterbant (16%), Ketelhaven (10%) en Lelystad (9%).

Iedere vijf jaar

Als het aan CDA, SP, GroenLinks, Leefbaar en D66 ligt is die verdeling niet in beton gegoten. Zij stellen vanavond voor om de percentages iedere vijf jaar opnieuw vast te stellen. Reden is met name de groei van de dorpen. Als een dorp in de richting van windmolens uitbreidt, neemt de hinder toe en krijgt zo’n dorp - als het aan het vijftal ligt - bij de herverdeling meer geld.

Aanleiding voor het voorstel is vooral het feit dat Swifterbant karig is bedeeld. Dit komt doordat Windplan Blauw (Swifterbant) veel kleiner is dan Windplan Groen (Biddinghuizen) en dus een kleiner fonds heeft. Ook moet het fonds van Windplan Blauw het geld over meer dorpskernen verdelen dan Groen.

Windplan Blauw en Groen

Swifterbant-zuid

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden