Windplan Blauw verzorgde vorige week een excursie voor geïnteresseerde inwoners.
Windplan Blauw verzorgde vorige week een excursie voor geïnteresseerde inwoners. ©maartenheijenk.nl

Laatste poging van ‘gedreven’ inwoner voor herverdeling windmolenmiljoenen strandt

Algemeen

DRONTEN - De gemeenteraad heeft donderdag de verdeling van het geld uit de windfondsen vastgesteld. De windplannen Blauw en Groen geven straks jaarlijks ongeveer 850.000 euro aan de samenleving. Een laatste poging van Gerard Loosman uit Swifterbant om de gelden anders te verdelen, vond alleen enig gehoor bij de PvdA.

Loosman wees er in een brief onder andere op dat Ketelhaven per inwoner ongeveer vijf keer zoveel krijgt als Swifterbant. Suzanne Stoop van de PvdA zei dat ze al bang was voor dit soort reacties en vroeg zich af of de usual suspects de verdeling hebben vastgesteld: „Kan dit voorstel rekenen op een breed draagvlak?”

Wethouder Ton van Amerongen noemde Loosman ‘heel gedreven’. Hij vertelde dat de gemeenteraad de verdeling van het geld heeft overgelaten aan de inwoners en de initiatiefnemers van de windplannen: „En vanzelfsprekend kan niet iedereen zich voor 100% vinden in zo’n plan. Dat zou een utopie zijn.”

Herverdeling

Dinand Ekkel (CDA) wilde niet tornen aan de verdeling, waarover door inwoners goed is nagedacht. Wel vroeg hij samen met anderen een eventuele herverdeling als dorpen uitbreiden richting windmolens. In dat voorstel krijgt Swifterbant in de toekomst meer geld na realisatie van Swifterbant-zuid. Lazise Hillebregt van D66 zag in die evaluatie een tegemoetkoming richting Gerard Loosman.

B en W en de hele gemeenteraad gingen mee met het voorstel om er iedere drie jaar naar te kijken. De raad ging vervolgens unaniem akkoord met de voorgestelde verdeling van de windmolenmiljoenen.

Windplan Blauw en Groen