Frans Rietveld, SP
Frans Rietveld, SP ©maartenheijenk.nl

Dronten dringt bij staatssecretaris aan op meer aandacht voor borstkanker

Algemeen

DRONTEN - Vrouwen worden nog maar eens in de drie jaar opgeroepen voor onderzoek naar borstkanker. Op initiatief van Frans Rietveld (SP) gaat de gemeente Dronten er bij de staatssecretaris op aandringen om toch weer naar eens in de twee jaar te gaan.

„Een vreselijke ziekte”, zei Rietveld, „Door de termijn op te rekken, doe je vrouwen onrecht aan. Het wordt later ontdekt, met alle gevolgen van dien.”

Twijfels

De hele raad was het met de SP’er eens dat het onderwerp aandacht verdient. Tegelijkertijd heeft de staatssecretaris te maken met een personeelstekort. Dat is iets waar de gemeenteraad van Dronten niets aan kan veranderen. Daarom bestonden er nogal wat twijfels of de oproep van Rietveld zin had.

„Ook al zegt heel Nederland dat we het belangrijk vinden, dan verandert dat niets aan de uitkomst”, overwoog Danieke van Baal van GroenLinks. „Wij kunnen niet opeens overal laboranten vandaan halen”, voegde Willemien Wever (CDA) daaraan toe.

Belangrijk signaal

Wel vonden raadsleden het belangrijk om een signaal af te geven aan de inwoners van Dronten. „Om ze erop te wijzen dat eigen verantwoordelijkheid en zelfonderzoek een grotere rol gaan spelen”, legde Marloes Hotting van de ChristenUnie uit.

„Natuurlijk kunnen wij een oproep doen aan de staatssecretaris”, reageerde wethouder Irene Korting (VVD). Ze stelde dat het gemeente zich tevens wil inzetten voor het werven van personeel, voor aandacht voor opleidingscapaciteit en voor een actieve promotie van borstonderzoek. Daarmee nam ze de twijfels bij de gemeenteraad weg en werd het voorstel van de SP overgenomen.