Windplan Blauw.
Windplan Blauw. ©maartenheijenk.nl

B en W in brief: Bouw windplannen Blauw en Groen kan gewoon doorgaan

Algemeen

DRONTEN - Er komen nieuwe landelijk regels voor onder meer geluid, slagschaduw en veiligheid van windparken. De gemeente Dronten sluit zich daarbij aan. Het betekent niet dat de bouw van de windplannen Blauw en Groen wordt stilgelegd. Dit schrijven B en W aan de gemeenteraad.

De Raad van State heeft in juni een windpark bij Delfzijl teruggefloten, omdat er eerst een zogenaamde ‘milieueffectrapport’ moet komen. Naar aanleiding daarvan vroegen verschillende inwoners van de gemeente Dronten aan de gemeente om de vergunningen voor de windplannen Blauw en Groen in te trekken.

Alle vergunningen

B en W schreven al eerder, dat Blauw en Groen alle vergunningen binnen hebben en dus mogen doorbouwen. In een nieuwe brief aan de gemeenteraad bevestigt het college dat.

„De Raad van State heeft bij de toelichting op de uitspraak expliciet aangegeven dat de uitspraak in de kwestie Delfzijl geen directe gevolgen heeft voor bestaande windturbineparken (windparken met een onherroepelijke vergunning) en dus ook niet voor de in aanbouw zijnde windparken in Dronten”, aldus de brief.

Bezorgdheid

Er komen dus wel nieuwe landelijk regels over bijvoorbeeld het geluid. In de tussentijd hebben volgens het gemeentebestuur de vragen en zorgen van inwoners over de effecten van de windturbines de voortdurende aandacht.

„Inwoners worden nog steeds beschermd tegen hinder”, aldus de brief aan de gemeenteraad, „Windturbine-exploitanten moeten zich houden aan de wettelijke zorgplicht. Zij moeten nadelige gevolgen voor het milieu tot een aanvaardbaar niveau beperken. We kunnen hen daarop aanspreken en zo nodig handhavend optreden. Met de initiatiefnemers van de windparken vindt hierover doorlopend afstemming plaats.”

Windplan Blauw en Groen

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 2 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 2 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 3 uur geleden