Het bedienhuisje bij de Ketelsluis.
Het bedienhuisje bij de Ketelsluis. Google Streetview

‘Monumentaal’ bedienhuisje bij Ketelsluis wordt geen uitkijktoren of attractie

Algemeen

KETELHAVEN - Het bedienhuisje bij de Ketelsluis mag dan ontworpen zijn door architect Jan Benthem, bekend van onder andere het station Rotterdam Centraal, maar het is geen monument. En dus hebben Gedeputeerde Staten geen probleem met sloop.

De provinciale fractie van D66 stelde vragen over het bedienhuisje, dat overbodig wordt vanwege het op afstand bedienen van de sluis. GS antwoorden dat er vier jaar geleden al extern advies is ingewonnen over hergebruik van het bedienhuisje als informatiepunt, uitkijktoren of andersoortige attractie.

Veiligheid

De conclusie was toen, dat het huisje uit veiligheidsoogpunt moest worden omgebouwd. De architect zag dat niet zitten. „Of volledig behoud en anders slopen”, zou hij hebben gezegd. Daarop is besloten tot sloop.

D66 vraagt of de provincie wil onderzoeken of het bedienhuisje op de lijst van cultureel erfgoed geplaatst kan worden. De provincie heeft echter geen eigen monumentenlijst en GS zijn niet van plan zo’n lijst te maken.

De gemeente Dronten heeft wel een monumentenlijst, maar daarop staat het bedienhuisje niet vermeld. En dus lijkt het doek gevallen voor het huisje.




Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 10 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 11 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 11 uur geleden