Irene Korting (links) nam onlangs maatregelen bij een rotonde in Dronten-west.
Irene Korting (links) nam onlangs maatregelen bij een rotonde in Dronten-west. eigen foto gemeente Dronten

Alles in bebouwde kom naar 30 km/uur is geen oplossing voor oversteekproblemen

Algemeen

DRONTEN - De fractie van de ChristenUnie constateert dat er nogal wat oversteekproblemen zijn bij 50-kilometerwegen in de gemeente Dronten. Volgens wethouder Irene Korting (VVD) is het geen oplossing om de maximum snelheid overal naar 30 kilometer per uur te brengen.

„Landelijk is 30 het nieuwe 50”, zegt de wethouder in reactie op de bezorgdheid van Michel Degenhardt van de ChristenUnie, „Aan de ene kant zou dat ook in de gemeente Dronten kunnen, maar als je kijkt naar de rechte wegen die wij hier hebben, dan moet je daarvoor héél veel aanpassingen doen.” Dat gaat volgens Korting ‘onuitputtelijk’ veel geld kosten.

Anticiperen

De wethouder heeft overlegd met de gemeentelijke verkeersdeskundigen en de politie. Daaruit trekt ze de conclusie dat het huidige verkeersbeleid van de gemeente voldoende ruimte biedt om in te spelen op verkeersveiligheid: „Het is een heel pragmatisch plan.”

Wel voegt ze er er meteen aan toe dat verkeer altijd in beweging is. Zo kan het aantal auto’s veranderen door bevolkingsgroei of toenemende bedrijvigheid: „Daar móet je op blijven anticiperen.” In het recente verleden gebeurde dat op de Oeverloper en de Gildemeesterdreef.

Ongelukken

Als er onveilige situaties zijn, krijgt de gemeente dat doorgaans wel te horen: „Dan kijken we daar heel serieus naar. En elke keer als er een ongeluk gebeurt, krijg ik van de politie informatie over de toedracht en of het te maken heeft met de inrichting van dat verkeerspunt.”

Ze benadrukt dat verkeer mensenwerk is. Bewustwording en verkeersonderwijs zijn daarom belangrijk, evenals handhaving. De politie vraagt wel om een ‘reguliere’ indeling van de wegen: „Als we allerlei kleuren, situaties en uitzonderingen creëren, dan is dat voor de politie niet handig.

Basis is op orde

„De basis is op orde”, stelt Irene Korting. Vijf van de acht fracties zijn het met haar eens, „Wij krijgen geen signalen dat we ons echt zorgen moeten maken”, zegt Willemien Wever van het CDA. „Het is ons niet bekend dat er heel veel ongelukken gebeuren”, vult Roelf Raterink (PvdA) aan.

Jan Ammerlaan van Leefbaar rijdt vijf dagen in de week door Dronten: „Het wegennet binnen gemeente is helemaal niet zo verkeerd.” Erik Sjoers (VVD) roept de inwoners op om zich aan de verkeersregels te houden: „Dan maken we het met z’n allen veilig.”

Alleen SP en GroenLinks voelen mee met de ChristenUnie. Wel willen alle fracties het huidige verkeersbeleid volgend jaar eens goed tegen het licht houden. Die toezegging krijgen ze van de wethouder.