Ton van Amerongen
Ton van Amerongen ©maartenheijenk.nl - archieffoto

B en W maken begroting sluitend door enkele schattingen te schrappen

Algemeen

DRONTEN - Er stonden een paar grote stelposten in de begroting van de gemeente Dronten. Door enkele van die schattingen te schrappen bespaart de gemeente volgend jaar ruim 4,4 ton. Daarmee is de begroting sluitend.

Wethouder Ton van Amerongen van financiën presenteerde gisteren de begroting voor 2022 plus een doorkijkje naar de jaren daarna. Hij geeft aan dat er keuzes gemaakt moeten worden om er voor te zorgen dat de gemeente ook voor de toekomst financieel gezond blijft: „Als we geen maatregelen nemen hebben we op termijn een tekort 3,9 miljoen.”

Relatief eenvoudig

Volgens de wethouder was het nog relatief eenvoudig om voor volgend jaar een sluitende begroting te presenteren: „Voor de jaren 2023 tot en met 2025 was het toch wat ingewikkelder.”

B en W stellen een pakket aan bezuinigingen voor, maar de wethouder benadrukt dat het aan de gemeenteraad is om keuzes te maken. Of de bezuinigingen voor 2023 en later echt moeten worden doorgevoerd, is nog onzeker. Dat hangt onder andere af van de beslissingen die Den Haag neemt.

Uniek in Nederland

De financiële positie van de gemeente is volgens Van Amerongen goed: „Alles wat we doen, doen we nog steeds met eigen middelen. We hoeven dus geen geld te lenen voor wat we doen. Dat is vrij uniek in Nederland.”

De gemeenteraad buigt zich op 13 en 14 oktober over de begroting en neemt naar verwachting op 4 november beslissingen.