Het af te sluiten deel van het IJsselmeer.
Het af te sluiten deel van het IJsselmeer. Rijkswaterstaat

Deel IJsselmeer twee jaar op slot voor scheepvaart vanwege bouw Windplan Blauw

Swifterbant

SWIFTERBANT - Een groot deel van het IJsselmeer is vanaf begin 2022 verboden voor het scheepvaartverkeer. Rijkswaterstaat besluit hiertoe vanwege de bouw van 24 windmolens van Windplan Blauw. De afsluiting duurt tot uiterlijk 31 december 2023.

De verordening van Rijkswaterstaat lag zes weken ter inzage en er zijn geen bezwaren binnengekomen, ook niet van de zijde van beroepsvissers of beroepsvaart. Rijkswaterstaat en waterschap Zuiderzeeland mogen er wel varen. De laatste moet bij de dijk kunnen voor beheer en onderhoud.

Broodwinning

Voor de beroepsvisserij en zandwinning wordt eveneens een uitzondering gemaakt. „Zij zijn voor een deel van hun broodwinning afhankelijk van het gebied”, aldus Rijkswaterstaat. Deze beroepsgroepen krijgen alleen toegang tot het afgezette deel als Windplan Blauw dat goedkeurt.

Er is overwogen om de afzetting in gedeeltes te doen, maar alle werkzaamheden en alle materieel maken dat niet mogelijk: „Daarom is vanwege de veiligheid van het scheepvaartverkeer ervoor gekozen om het gehele gebied af te sluiten.”

Windplan Blauw