De Drontermeertunnel gezien vanaf de Drontermeerdijk.
De Drontermeertunnel gezien vanaf de Drontermeerdijk. Google Streetview

Dronten krijgt primeur van zonnepanelen op geluidschermen langs ’t spoor

Algemeen

DRONTEN - ProRail is bezig met plannen om zonnepanelen op geluidschermen te plaatsen. De Drontermeertunnel bij Dronten krijgt binnenkort de primeur. ProRail hoopt dat de zonnecollectoren langs de spoortunnel tussen Dronten en Kampen begin volgend jaar gemonteerd en aangesloten zijn.

„In Nederland staat 550 kilometer aan geluidschermen langs het spoor. De komende jaren komt daar nog eens 150 kilometer bij”, aldus ProRail, „Zonnepanelen op zulke grote oppervlakken kunnen een forse bron van zonne-energie zijn. Daarmee benut je de schaarse ruimte in Nederland optimaal.”

Praktischer en sneller

ProRail noemt de Drontermeertunnel een ‘demonstratieproject’. Het eerste project stond aanvankelijk gepland in Limburg. „Maar uiteindelijk bleek de locatie nabij de Drontermeertunnel een praktischer optie die ook sneller kan worden gebouwd”, aldus de spoorwegbeheerder.

Bij de Drontermeertunnel staan aan beide kanten van het spoor schermen van circa 500 meter lang en 2,5 meter hoog: „Een mooie locatie om te onderzoeken of deze manier van energie opwekken goed uitvoerbaar is. Uiteraard zonder afbreuk te doen aan de primaire functie van geluidschermen.”

Bedoeld voor de tunnel

De Drontermeertunnel heeft een groot energieverbruik en de opgewekte stroom is dan ook vooral bedoeld voor de tunnel. Extra energie gaat naar het electriciteitsnet van Liander.

TNO gaat twee jaar lang onderzoeken of het functioneert. ProRail constateert dat het project met veel interesse wordt gevolgd door bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en lokale overheden met geluidschermen.