Afbeelding
Pixabay

1,5 miljoen euro boete voor frituurvet-inzamelaar wegens kartelafspraken

Algemeen

DRONTEN - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) legt Olthuis Recycling in Dronten een boete op van ruim anderhalf miljoen euro. Samen met Rotie uit Amsterdam maakte het bedrijf uit Dronten kartelafspraken bij de inkoop van gebruikt frituurvet. Rotie kreeg een boete van ruim 2 miljoen euro.

„De bedrijven spraken inkoopprijzen af met het doel deze zo laag mogelijk te houden”, aldus ACM, „Hiermee konden ze hun marge verbeteren. Ook verdeelden zij onderling hun leveranciers en deelden ze concurrentiegevoelige informatie met elkaar. De gedragingen vonden plaats in de periode 2012 tot en met 2018. Met name kleine horecaondernemingen zoals restaurants en snackbars werden door de kartelafspraken benadeeld.”

Afspraken

Het voormalige Rotie en Nieuwcom maakten afspraken met elkaar. Daarnaast maakten het voormalige Rotie en een ander bedrijf afspraken. Dit andere bedrijf is failliet gegaan voor aanvang van de procedure bij de ACM.

Drie leidinggevenden krijgen een persoonlijke boete van opgeteld 190.000 euro voor hun betrokkenheid. De ondernemingen en leiders hebben meegewerkt aan de procedure van de ACM. De ACM heeft de boetes daarom verlaagd.

Hoe werkte het?

Gebruikt frituurvet is een grondstof voor biodiesel. De Europese en Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van biodiesel. Inzamelaars kopen gebruikt frituurvet voornamelijk in bij horecabedrijven en de voedselindustrie.

De inzamelaars hadden regelmatig onderling contact over de inkoopprijzen die zij betaalden aan leveranciers van gebruikt frituurvet. Ze bespraken ook wie bij welke leverancier langs mocht gaan en wisselden prijsinformatie uit.

De bedrijven spraken elkaar aan als de ander toch bij ‘hun leverancier’ was geweest en een te hoge prijs had geboden. De contacten vonden voornamelijk per e-mail en Whatsapp plaats.