Burgemeester Jean Paul Gebben
Burgemeester Jean Paul Gebben ©maartenheijenk.nl

Burgemeester: Walibi koos zélf voor coronatoegangsbewijs bij Fright Nights

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Walibi Holland ging maandagmorgen akkoord met de voorwaarden van de gemeente Dronten, waardoor een coronatoegangsbewijs bij de Halloween Fright Nights niet nodig was. Walibi liet op dat moment weten de muziekgebieden op te heffen en daarmee te voldoen aan de eisen van de gemeente. Minder dan twee uur later verstuurde Walibi een persbericht dat ze tóch met een coronatoegangsbewijs gingen werken. De gemeente kreeg de schuld.

Dit schrijft burgemeester Jean Paul Gebben in antwoord op vragen van ChristenUnie, SP en VVD. Zij vroegen zich af of een ingrijpende ingreep door de gemeente, een week voor de Fright Nights, te verantwoorden is.

Gang van zaken

De burgemeester zet de gang van zaken op een rijtje en vertelt dat Walibi op 1 september toestemming kreeg voor het halloween-evenement mét coronatoegangsbewijs. Op 20 september vroeg Walbi of het zonder mocht.

Op 28 september werden de landelijke regels bekend. De gemeente nam daarop contact op met de Veiligheidsregio. Die stelde dat er drie plekken op het terrein zijn met muziek. Mensen komen daar bij elkaar en volgens de Veiligheidsregio is daar geen sprake van een ‘doorstroomlocatie’.

Muziekgebieden opheffen

Daarop kreeg Walibi vorige week vrijdag (1 oktober) te horen dat het coronatoegangsbewijs verplicht was. „Het is immers niet veilig als mensen zonder coronatoegangsbewijs ‘hutje mutje’ op elkaar staan”, aldus de burgemeester, „De veiligheid van de gasten heeft voor de gemeente Dronten topprioriteit.”

Op zaterdag deed Walibi het voorstel om de muziekgebieden op te heffen. De gemeente liet Walibi maandagochtend weten dat het coronatoegangsbewijs dan niet nodig is. Minder dan twee uur later verstuurde Walibi een persbericht, waarin ze aangaven toch te werken met een coronatoegangsbewijs. Daarover kreeg de gemeente Dronten allerlei verwijten.

Festivals in Biddinghuizen