Nicolaas Meijboom met één van zijn werken.
Nicolaas Meijboom met één van zijn werken. Sandra Gordijn

Kunstcollectief Dronten | Nicolaas Meijboom vervormt realistische foto’s tot surrealisme

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Nicolaas Meijboom kreeg op 15-jarige leeftijd een fotocamera van zijn vader. Dat was het begin van zijn fascinatie voor fotografie. Hij deed van alles wat met fotograferen te maken heeft en kwam met digitale kunst uit bij PhotoArt. Dat resulteert in boeiende, prachtige kunst aan de muur. 

Nicolaas, sinds 2005 woonachtig in Dronten, groeide op in de grensstreek, aan de Nederlandse én de Duitse kant. Dat resulteerde in interesse in talen, grenzen en contrasten. Dit alles weegt mee in zijn werken.

Een avontuur

Van beroep is hij docent Duits en Photoshop. „Foto’s maken is leuk, is een avontuur”, zegt hij. Foto’s bewerken, iets toevoegen, veranderen, vervreemden tot iets kunstzinnigs, tot wat hij wil zien, vindt hij boeiend: nieuwe dingen ontdekken, grenzen verleggen.

Met realisme begonnen, wat natuurlijk interessant is, werd hij beïnvloed door Dali en Margritte tot het surrealisme. Realistische foto’s vervormen tot surrealisme is wat hem boeit. 

Onderdelen apart fotograferen en daar een compositie van maken is tijdrovend en soms heel lastig. Maar Nicolaas gaat door tot hij tevreden is. Zo probeert hij van landschappen en details esthetische vormen te maken waarbij de ‘grenzen’ fascinerend zijn. Dat hem dat boeit is hem, zegt hij, ingegeven doordat hij aan twee kanten van de grens is opgegroeid: „Wanneer wordt wit zwart? De overgang.”

Muziek als inspiratie

In zijn kunst laat hij zich door talen en vooral ook door muziek inspireren. Een bepaald woord zet hij in zijn hoofd om in een beeld. Van teksten en muziek van bijvoorbeeld Leonard Cohen of Rammstein - een combinatie van talen en woorden - krijgt hij ook beelden in zijn hoofd. Van halve gehoorde zinnen kan hij met ‘digital art’ een heel verhaal maken. 

Hij probeert met zijn kunst bij de kijkers gevoelens op te wekken van: wat is dit? Vandaar dat hij zijn werken vaak vreemde titels geeft. De kijker denkt na en mag denken wat hij wil. Zijn PhotoArt is zeker de moeite waard om te zien en van te genieten.

Kunstcollectief Dronten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.

Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 1 uur geleden
Gemeenteraad Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Avond over dementie, gemeenteraad Dronten 1 uur geleden
Windplan Groen
84% van de meldingen bij Windplan Groen gaat over geluidshinder 2 uur geleden