In 1961 en 1962 werden in Dronten de eerste exemplaren gebouwd.
In 1961 en 1962 werden in Dronten de eerste exemplaren gebouwd. Stichting Geschiedschrijving

Polderleven in Beeld | Schokbeton

Algemeen

(door stichting Geschiedschrijving Dronten)

In 1947 werd in Kampen een hal in gebruik genomen waar prefab schuren van beton werden vervaardigd. Daarbij werd van een nieuw procedé gebruik gemaakt. Door de met specie gevulde mallen herhaaldelijk te laten vallen, trad door de dan optredende schokken verdichting van de specie op. Het resultaat was een bijzonder sterke betonconstructie.

Na de oorlog was er gebrek aan alles. De wederopbouw vereiste veel geld en waar bespaard kon worden, werd dat niet nagelaten. De schuren van de firma Schokbeton waren niet alleen goedkoop, maar de grootte ervan kon ook zonder ingrijpende maatregelen worden bijgesteld. Een ander voordeel was dat in zes weken tijd de schuur inclusief fundering en afwerking klaar was.

Geen wonder dat toen Flevoland droogviel ook hier de schuren van Schokbeton verrezen. Inmiddels kende de fabriek in Kampen bijna 1000 werknemers. In de jaren 1961 en 1962 werden in Dronten de eerste exemplaren van het PG type gebouwd, ook wel het ‘ministersschuurtje’ genoemd. Ze hadden een oppervlakte van 500 m2.  Men vond dat aan de krappe kant, maar de minister van Financiën als domein beheerder vond het – met de voor hem zo kenmerkende spreekwoordelijke zuinigheid – ruim voldoende.

Opvallend is dat de schuren alle uitgerust zijn met een schaftlokaal en toilet. Er werd toen nog van uitgegaan dat de bedrijven het niet zonder landarbeiders konden stellen.

Polderleven in Beeld

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 10 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 11 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 11 uur geleden