Waterschap laat Amerikaanse rivierkreeften in Dronten-west in de gaten houden

Algemeen

DRONTEN - In opdracht van waterschap Zuiderzeeland doet ecologisch adviesbureau Waardenburg onderzoek naar de Amerikaanse rivierkreeft in Dronten-west. Zij kijken naar de samenhang tussen deze kreeft en de waterkwaliteit.

Volgens het waterschap zijn de waterkwaliteit en de biodiversiteit in de wijken De Gilden en een deel van De Munten de laatste jaren matig. Het leidt tot algenbloei.

Het water is eigendom van de gemeente Dronten, maar het waterschap beheert de waterkwaliteit. Momenteel kijkt Zuiderzeeland samen met Hengelsportvereniging Lelystad Dronten naar de exacte oorzaak van de algenbloei.

Slecht voor ecosysteem

Volgens het waterschap zitten er in Dronten-west opvallend veel Amerikaanse rivierkreeften. Deze kreeft komt van nature niet in Nederland voor en is slecht voor het waterecosysteem en de waterkanten. 

Daarom laat Zuiderzeeland er nu onderzoek naar doen: „Een beroepsvisser vangt de kreeften af via kooien. Een deel wordt weer teruggezet en in de gaten gehouden.” Zo bekijkt het waterschap de komende drie jaar of de biodiversiteit in het water verbetert.