De twee BSO-bussen van De Guppies uit Dronten.
De twee BSO-bussen van De Guppies uit Dronten. eigen foto

Stint terug in straatbeeld van Dronten: „De kinderen vinden het geweldig”

Algemeen

DRONTEN - Eigenlijk is de naam ‘Stint’ in de ban gedaan en vervangen door ‘BSO-bus’. Sinds kort rijden ze weer door Dronten. Bij kinderdagverblijf De Guppies zien ze af en toe boze blikken van mede-weggebruikers. Daarom legt Petra de Ruijter graag uit hoe veilig de Stint tegenwoordig is. En dat personeel, ouders en vooral de kinderen er blij mee zijn.

De historie is bekend: drie jaar geleden ging het op een spoorwegovergang in Oss helemaal mis met een Stint. Het elektrisch aangedreven voertuig voor het vervoer van kinderen werd vervolgens verboden.

Het mag weer

Bij De Guppies aan de Touwslagerstraat hadden ze één Stint. In de tijd dat deze verboden was, vervoerden ze de kinderen met een auto. Ondertussen keken ze reikhalzend uit naar het moment dat de Stint weer was toegestaan.

Sinds een paar weken rijdt het kinderdagverblijf er weer mee door Dronten. In de tussentijd is De Guppies flink gegroeid. Daarom schaften ze recent een tweede BSO-bus aan.

„Wij gebruiken ‘m om kinderen naar school te brengen en om kinderen op te halen na schooltijd”, vertelt pedagogische medewerker Petra de Ruijter, „Er zijn veel kinderen met continuroosters, dus de tijden zijn heel verschillend. Daardoor moeten we iedere keer een aardig rondje rijden.”

Handiger

Volgens Petra keken de ouders uit naar de terugkeer van de Stint: „Die weten hoe leuk de kinderen het vinden en hoeveel handiger het is voor het halen en brengen. Niemand van de ouders reageerde negatief.”

Onderweg ervaren de medewerkers van De Guppies wel bedenkingen: „Mensen zeggen: die dingen mochten toch niet meer op de weg?” 

Daarom legt ze uit dat de voertuigen sterk zijn verbeterd: „Er zitten andere gordels in, er is een soort bumper omheen aangebracht. Een kooi zorgt ervoor dat de kinderen beschermd zijn, mocht hij omvallen. En de kans dat-ie te water raakt is niet groot, maar hij is ook drijvend gemaakt.”

Noodrem

Er is meer: „Er zit een noodrem op. Als wij zelf uit evenwicht raken, stopt-ie er gewoon mee. En we hebben een stang tussen de benen, zodat we er niet af kunnen vallen. We mogen maximaal 17 kilometer per uur rijden en in het verkeer gelden dezelfde regels als voor een fiets.”

De medewerkers van Guppies zijn onderworpen aan een theorie- en een rijvaardigheidstest. Dat is een nieuwe verplichting, waarbij ze les kregen van een gespecialiseerde medewerker van een autorijschool: „We hebben de Stint allemaal goed leren kennen: hoe reageer je op situaties? Hoe maak je een noodstop? Dat soort dingen.”

Leuke uitjes

„We zijn er zelf heel blij mee, iedereen vindt het hartstikke leuk”, is Petra de Ruijter enthousiast. En wat ze het belangrijkste vindt: de kinderen genieten ervan.

„Je kunt lekker op stap met tien peuters, iets leuks doen. Vrijdag zijn we bij de kinderboerderij geweest. Dat zijn gewoon leuke uitjes en de kinderen vinden het geweldig!”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 4 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 5 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 5 uur geleden