Afbeelding
Aangeleverd

3 fabels over robots in de industrie

Partnerbijdrages

Automatisering van allerlei processen in de industrie en logistiek een ontwikkeling die zich alleen maar blijft voortzetten, omdat bedrijven altijd bezig zullen blijven met het vergroten van hun efficiëntie. Niet iedereen voelt zich daar even gemakkelijk bij. Dat komt ook omdat er wat fabels rondgaan over robots. We bespreken drie fabels over robots in de industrie.

Robots zijn onbetaalbaar voor kleinere bedrijven

Het is niet vreemd om te denken dat robots ontzettend duur zijn en daardoor alleen voor grote bedrijven binnen handbereik liggen. Het gaat immers om zeer geavanceerde technologie. Maar de ontwikkeling van robots is natuurlijk niet iets nieuws dat slechts van de afgelopen jaren is. Er wordt al tientallen jaren gewerkt aan automatisering van allerlei processen. Daardoor hoeft het wiel niet meer opnieuw uitgevonden worden en kunnen ook robots zelf efficiënter geproduceerd worden. Ook voor kleinere bedrijven kan daarom een robot of robotarm wel degelijk te betalen zijn.

Het doel van robots is om banen te laten verdwijnen

Het grote schrikbeeld rondom automatisering, is dat robots ervoor zorgen dat banen verdwijnen. Hoewel dat plaatselijk het geval kan zijn, zorgen robots vooral voor een verschuiving van werkzaamheden voor mensen. Een werknemer hoeft misschien niet meer met de hand te lassen, maar in sommige gevallen moeten robots wel bediend worden en zorgen ze vooral voor meer veiligheid voor de werknemers. Ook moeten machines natuurlijk scherp in de gaten gehouden worden en regelmatig goed gecontroleerd worden. Dat zijn ook menselijke taken. Waar robots wél voor kunnen zorgen, is een verhoging van de output en constantere kwaliteit.

Robots kunnen alles sneller dan een mens

Automatisering kan zoals gezegd vaak leiden tot een hogere output omdat ze taken sneller kunnen uitvoeren dan een mens. Dat geldt echter niet voor alle taken. In sommige gevallen kunnen ze juist omslachtig werken in vergelijking met een mens. Dat is in het bijzonder het geval bij taken waarbij navigatie komt kijken. Dit zijn processen die tijdrovend zijn voor algoritmen. Wel ligt het in de lijn der verwachting dat er betere algoritmen ontwikkeld gaan worden die dit probleem op den duur gaan oplossen.


Naast fabels zijn er natuurlijk ook feiten, zoals het feit dat productie en logistiek wel robots moeten gebruiken om bij te blijven en te overleven. Ze kunnen zich het immers niet permitteren om aan alle kanten voorbijgestreefd te worden door de concurrentie. Robots zijn er dus al in het heden, maar hebben zeker ook de toekomst.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 7 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden