Johan Merks
Johan Merks screenshot

Dronten van aardgas af via electriciteit en isoleren; géén warmtenet of waterstof

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten moet van het aardgas af via all-electric en het goed isoleren van woningen. Dat zei Johan Merks van het door de gemeente ingehuurde bureau Sweco dinsdag bij een informatieavond. Een warmtenet of duurzaam gas - zoals bijvoorbeeld groengas en waterstof - zijn vooralsnog geen reële opties.

Heel Nederland moet uiterlijk 2050 van het aardgas af. De gemeente Dronten stelt hiervoor een visie op. Het concept daarvan werd dinsdag en woensdag besproken met inwoners.

Drie technieken

Volgens Johan Merks zijn er drie hoofdtechnieken als alternatief voor aardgas: duurzaam gas (groengas of waterstof), warmtenetten en all-electric. De eerste twee vallen in Dronten af en daardoor blijft elektriciteit met een waterpomp over.

Voor die elektriciteitsoptie is een combinatie met isolatie ‘ontzettend belangrijk’, aldus Merks. Zijn collega Mirjam Pronk vertelde dat Dronten wat dat betreft goed zit: „De helft van de woningvoorraad is dusdanig goed geïsoleerd dat ze geschikt zijn om over te gaan naar een ander type verwarming.”

Waterstof

Over groengas en waterstof zei Johan Merks dat er in principe weinig aanpassingen in de woningen nodig zijn, behalve het vervangen van de cv-ketel. Beide kunnen bovendien door het bestaande aardgasnetwerk. „En de gasleidingen in Dronten zijn nog vrij jong en nog lang niet afgeschreven”, vulde Pronk aan „Dit is eigenlijk een oplossing waar we ’t liefst naartoe willen”, meende Merks. 

Er zijn echter voor deze technieken nogal wat onzekerheden. Zo is er niet voldoende groengas beschikbaar: „En waterstof wordt nog niet op grote schaal geproduceerd, laat staan duurzaam geproduceerd. Er zijn wat ontwikkelingen, maar het kan nog een behoorlijke tijd duren voordat we hier meer over weten. En zo lang kunnen wij simpelweg niet wachten.”

Bovendien verwacht hij dat waterstof, als het beschikbaar komt, voornamelijk naar de industrie, het wegverkeer en het openbaar vervoer gaat: „Maar ook dat weten we niet zeker.” Volgens de deskundige is er nog te weinig bekend over duurzame gassen om daarop in te zetten: „Dus die streep ik even weg voor deze visie.”

Warmtenet

„In de basis zijn warmtenetten grote leidingen met warm water waarmee woningen verduurzaamd kunnen worden”, legde Merks uit. Daarvoor wordt bijvoorbeeld restwarmte uit de industrie gebruikt.

„In Dronten zijn geen grote restwarmtebronnen die meteen gebruikt kunnen worden voor warmtenetten. Er zijn hier en daar wel wat bronnen, maar dat is onvoldoende om een warmtenet te kunnen realiseren.”

Op den duur zijn er in Dronten misschien mogelijkheden voor laag-temperatuurnetten. Merks noemde de rioolwaterzuivering als voorbeeld: „Maar deze bronnen zijn nog niet goed genoeg onderzocht. En dus blijft eigenlijk alleen de all-electric oplossing over.”

Aardgasvrij