Excursie van Windplan Blauw
Excursie van Windplan Blauw ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Inwoners kunnen straks alle geluidsmetingen van de windparken inzien

Algemeen

DRONTEN - Inwoners van de gemeente Dronten krijgen binnen een maand inspraak over de veelbesproken ‘nulmeting’ van de windparken. Ze mogen meepraten over hoe de geluidsmetingen plaatsvinden en welk bureau het gaat doen. Volgens B en W is er daarna nog tijd zat om de metingen uit te voeren vóór de eerste windturbine van Windplan Blauw draait.

Het gemeentebestuur beloofde in juni een nulmeting en een plan voor het meten van het geluid van de windmolens. Sindsdien zijn er volgens B en W nogal wat nieuwe ontwikkelingen, waaronder een uitspraak van de Raad van State over het geluid van een windpark bij Delfzijl.

Inmiddels heeft het college besloten om straks twee soorten metingen te doen: zogenaamde ‘effectenmeting’ en akoestische metingen. Daarbij is het de bedoeling dat de inwoners kunnen meedenken over hoe er gemeten wordt. Ook kunnen ze de meetgegevens inzien. „Samen met inwoners werken we aan een meetplan”, aldus B en W.

Toezicht en handhaving

Daarnaast is de gemeente bezig om te kijken hoe ze het toezicht op de windmolens en de handhaving gaat regelen. Daarbij gaat het vooral om de vraag of de windparken zich houden aan de regels voor geluid, slagschaduw en lichtschittering. Voor die toezicht en handhaving stelt de gemeente een beleid op.

Als dat beleid klaar is, worden de inwoners erover geïnformeerd: „Zodat zij weten wat zij kunnen verwachten van overheden.” Ook krijgen de inwoners te horen wat ze zelf kunnen doen als de windparken zich niet aan de vergunningen houden.

„We doen we er binnen onze mogelijkheden alles aan om het ervaren van overlast te voorkomen en beperken”, benadrukken B en W.