Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Omwonenden noemen huisvesting 300 arbeidsmigranten aan Roodbeenweg ‘uitbuiting’

Algemeen

DRONTEN - Dat de bewoners van de Roodbeenweg zich afzetten tegen de huisvesting van 300 arbeidsmigranten aan hun weg in het buitengebied van Dronten, was al enige tijd bekend. Nieuw is dat ze openlijk spreken over ‘uitbuiting’. Dat woord gebruiken de omwonenden deze week in een brief aan B en W.

Behalve het plan van Eric Daniëls ligt er ook een plan van maatschap Twisk. Zij willen twee boerderijen verderop 150 arbeidsmigranten huisvesten. Twisk mag zich verheugen in de steun van de hele buurt. 

De bewoners van de Roodbeenweg, Ottolanderlaan en Rietsemalaan zetten zich fel af tegen Daniëls. Deze week stuurden zij nog eens een brief aan het gemeentebestuur.

Gaat het niet ver?

Het gaat ver om in die brief over uitbuiting te spreken. Theo Weesepoel is woordvoerder namens de buurt. Hij legt uit: „Dit park heeft een commerciële insteek. Zij vragen geen vergunning om een probleem op te lossen, maar gewoon om er verschrikkelijk veel geld mee te verdienen.”

„Hij voldoet precies aan de eisen die gesteld worden”, zegt Weesepoel over Daniëls, „En daar vraagt hij per bewoner 100 euro per week voor. Die mensen hebben geen keus en daarom zien wij het als uitbuiting. Ze mogen niet met z’n zessen een huis in Dronten huren. Het enige dat ze kunnen is via een uitzendbureau naar een dergelijk park gaan en daar betalen wat er gevraagd wordt.”

Uitzendbureaus

Mocht er sprake zijn van uitbuiting, dan is het de vraag of dit verwijten valt aan de huisvester of aan de uitzendbureaus. In veel gevallen verhuren de eigenaren aan de uitzendbureaus en niet aan de arbeidsmigranten. Die uitzendbureaus hóeven de huurprijs niet één op één door te berekenen aan hun werknemers.

Weesepoel stelt in een reactie daarop dat huisvesting ook voor de uitzendbureaus een verdienmodel is geworden: „Dat is het droevige ervan.”

Mensonterend

De buurman wijst naar het ‘dorpje’ van uitzendbureau Level One aan de Visvijverweg vlakbij de Ketelbrug: „Ik denk dat wij over 25 of 30 jaar aan elkaar vragen: hoe hebben wij dit kunnen toestaan?”

„Hoe kan het dat wij mensen op deze manier huisvesten? Het ziet er niet uit, het is in feite mensonterend om zo met je personeel om te gaan. Twisk wil zijn medewerkers op een heel andere manier huisvesten; een manier die ons aanspreekt.”

De redactie van DeDrontenaar.nl heeft Eric Daniëls dinsdag gevraagd naar een reactie op het verwijt van uitbuiting. Hij heeft (nog) niet gereageerd.

Roodbeenweg