Marloes Hotting - ChristenUnie
Marloes Hotting - ChristenUnie ©maartenheijenk.nl

Wethouder neemt vraag naar ‘testen voor toegang’-locatie in Dronten serieus

Gemeente

DRONTEN - De gemeente is in contact met ondernemers en instanties die mogelijk ‘testen voor toegang’ kunnen realiseren in Dronten. „Wij proberen mee te denken om hier zo snel mogelijk een testlocatie te krijgen”, aldus wethouder Irene Korting.

Mensen die bijvoorbeeld naar een concert of een restaurant willen, kunnen een coronatest laten afnemen voor hun coronatoegangsbewijs. Vanuit Dronten zijn Lelystad en Kampen de dichtstbijzijnde locaties.

Jongeren

Marloes Hotting van de ChristenUnie had het gistermiddag uitgeprobeerd: „Mij kostte het anderhalf uur. Dat is veel, zeker voor jongeren die geen auto hebben.” Ze wees erop dat de vaccinatiegraad juist onder jongeren laag is.

Wethouder Korting antwoordde dat er ook bij de gemeente veel vragen over zo’n testlocatie binnenkomen. Ze merkte op dat het geen taak van de GGD is en dat het kabinet het neerlegt bij de markt: „Wij hebben daar geen zeggenschap in, het gaat buiten de gemeente en veiligheidsregio’s om.”

Erop aanspreken

Wel deed de wethouder de toezegging dat ze ondernemers erop aanspreekt. Ook de mogelijkheid van een mobiele testlocatie wordt daarbij besproken.

„Ik hoop dat het lukt om op korte termijn iets te realiseren”, reageerde Marloes Hotting. PvdA-fractievoorzitter Suzanne Stoop deed een oproep aan de Drontenaren om zich te laten vaccineren: „Vaccineren helpt écht!”

Testen voor Toegang