Overal in Dronten hangen posters.
Overal in Dronten hangen posters. lezersfoto

Mysterie in Dronten: Overal hangen posters, maar er is geen kermis te bekennen

Algemeen

DRONTEN - Overal in Dronten hangen posters aan lantaarnpalen dat er op 5, 6, 7 en 8 november een kermis is op het Meerpaalplein. Op dat plein is echter niets te bekennen. Het evenement blijkt te zijn afgelast vanwege de coronamaatregelen. De organisatie is echter vergeten om die afgelasting door te geven aan het bedrijf dat de buitenreclame verzorgt.

De posters in Dronten zijn opgehangen door de firma ESH Media uit Woerden. Een woordvoerder van dat bedrijf meldt dat dit is gebeurd in opdracht van een organisatie die zich ‘Kermis Dronten’ noemt. 

Als we hem zeggen dat het stil is op het Meerpaalplein, zoekt hij contact met zijn opdrachtgever. Even later belt hij terug met de mededeling dat de kermis vanwege corona is afgelast: „Maar ze zijn vergeten om dat aan ons door te geven.”

Onduidelijk

ESH Media geeft niet de naam van haar opdrachtgever. Een woordvoerster van de gemeente Dronten kan in het weekeinde niet achterhalen óf er een vergunning is verleend en aan wie. Daardoor is het vooralsnog onduidelijk wie er achter de organisatie van de beoogde kermis zit.

Van oudsher worden de kermissen in Dronten georganiseerd door stichting Recreatieve Evenementen Dronten. RED-bestuurslid Remko Bosma vertelt dat het in ieder geval niet zijn stichting is die de kermis heeft georganiseerd. Wie dan wel? Dat kan hij niet zeggen. „Daar ben ik ook heel benieuwd naar.”

RED organiseerde enkele jaren geleden voor ’t laatst een kermis in het centrum van Dronten. Volgens Bosma was het altijd al moeilijk om kermisexploitanten te enthousiasmeren naar Dronten te komen. Sinds 2015 lukt dat niet meer.

Meer duidelijkheid

Update vrijdag 5 november 2021:

Navraag leert dat de kermis op het Meerpaalplein een initiatief was van Björn de Beer uit Apeldoorn. Deze kermisexploitant organiseert samen met familieleden ‘kleinere kermissen in niet al te grote plaatsen’. Oorspronkelijk deed hij dat met name in de Achterhoek, tegenwoordig ook elders in het land.

De Beer had een vergunning gekregen van de gemeente Dronten. Woensdag zou hij beginnen met opbouwen. Na de persconferentie van dinsdagavond besloot hij de volgende ochtend de stekker eruit te trekken. Vanwege de nieuwe maatregelen is een coronatoegangsbewijs vereist voor kermissen en dat zag de organisator niet zitten.

Een woordvoerder van de gemeente Dronten benadrukt dat het niet de gemeente is geweest, die het evenement heeft afgelast. Dit is door Björn de Beer gedaan vanwege de verscherpte maatregelen.

Het voornemen is nu om van 25 tot 29 mei, de week van Hemelvaartsdag, alsnog een kermis te organiseren in Dronten.