Lucy de Kwaadsteniet en Jenny van der Beek bij de wereldwinkel.
Lucy de Kwaadsteniet en Jenny van der Beek bij de wereldwinkel. ©maartenheijenk.nl

Wereldwinkel 50 jaar: „Zolang er mensen zijn die zich willen inzetten, is er hoop”

Algemeen

DRONTEN - De Wereldwinkel Dronten vierde de afgelopen dagen het 50-jarig bestaan met onder andere een musical en een feest voor vrijwilligers en oud-medewerkers. Volgens bestuurslid Lucy de Kwaadsteniet en oud-voorzitter Jenny van der Beek is het werk van de wereldwinkel na een halve eeuw nog steeds belangrijk: „Wij voelen ons verantwoordelijk voor het geluk van de wereld.”

Jij hebt veel van die 50 jaren meegemaakt.
Jenny: „Klopt. Ik doe hier in Dronten al 44 jaar mee. We hebben met kramen in het winkelcentrum gestaan, we hebben in het oude gemeentehuis gezeten, we hebben een hele route afgelegd. Sinds 2005 zitten we hier aan Het Ruim, mede dankzij de gemeente. Een superplek!”

Wat is het belangrijkste verschil in vergelijking met 50 jaar geleden?
Jenny: „In het begin was het product bijzaak en ging het om het verhaal. Op een gegeven moment kwam er een omslag. Toen zeiden we: wil je de mensen écht helpen, dan moet je hun producten verkopen, want dan krijgen ze een eerlijke prijs.”

Jullie draaien 100% op vrijwilligers?
Lucy: „Ja, helemaal. We hebben altijd rond de 40 vrijwilligers. Het is een tijdje moeilijk geweest om mensen te vinden, maar sinds kort hebben we er ineens zeven nieuwe vrijwilligers bij. Helemaal geweldig!”
Jenny: „Wat ook fijn is: er zitten jongeren bij. Dat is heel belangrijk, want heel veel wereldwinkels moeten sluiten omdat er geen verjonging is.”
Lucy: „Het zijn wel allemaal vrouwen. Ik denk dat vrouwen sowieso erg van het vrijwilligerswerk zijn. Wij voelen ons verantwoordelijk voor het geluk van de wereld, volgens mij hebben wij daar iets meer last van dan mannen.”

Dronten is Fairtradegemeente. Wordt een wereldwinkel zo langzamerhand niet overbodig?
Lucy: „Was het maar waar! Kijk maar naar het wereldnieuws, naar het coronanieuws. De mensen in de landen die het al niet zo goed hebben, worden als eersten geslachtofferd. Wij proberen ons steentje bij te dragen door een gegarandeerde prijs te geven.”
Jenny: „Als iets in de mode is, haalt Xenos er ik-weet-niet-hoeveel van in huis. Dat kopen ze zo goedkoop mogelijk in. Verandert het modebeeld, dan kunnen die mensen hun producten niet meer kwijt. Alles wat we hier in de wereldwinkel verkopen wordt komt van langlopende projecten, waarbij de mensen ook ondersteuning krijgen. Wij laten mensen in hun waarde.”
Lucy: „Bij ons zitten ze niet van de ene op de andere dag zonder inkomen. Wij geven gegarandeerde prijzen en bestaanszekerheid voor de lange termijn.”

Maken jullie echt de wereld een stukje beter? Of is het een druppel op een gloeiende plaat?
Lucy: „Dat laatste zou kunnen. Maar dan nog is die druppel belangrijk!”
Jenny: „Daarom krijg ik er nog steeds heel veel energie van. Natuurlijk moeten we politieke druk uitoefenen, maar je moet ook iets dóen als je iets voor een ander kunt betekenen, dichtbij of ver weg.”
Lucy: „Vergeet niet dat we binnen de gemeente Dronten ook een sociale functie hebben. Mensen doen hier vrijwilligerswerk, doen hier vriendschappen op. Of ze krijgen begeleiding, waardoor ze kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt.”

Niemand heeft een glazen bol, maar bestaat de wereldwinkel over 50 jaar nog?
Jenny: „Haha… dan ligt Nederland onder water denk ik.”
Lucy: „Wat belangrijk is: wij kijken niet alleen naar producten die fairtrade worden geproduceerd, maar ook naar duurzaamheid. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap.”
Jenny: „We hopen dat het op een gegeven moment niet meer nodig is, maar ik ben er bang voor… Aan de andere kant: zolang er mensen zijn die hun mond open doen en zich willen inzetten, is er hoop.”

Hoe verloopt de viering van jullie jubileum?
Lucy: „We hebben het uitbundig gevierd met de musical Max Havelaar. Dat heeft een beetje een stoffig imago, ik weet het, maar de mensen die er waren toonden zich heel enthousiast. En de nazit met alle oud-collega’s was héél gezellig! Ook leerlingen van het Ichthus en Almere College zijn naar de musical geweest, al hadden sommigen moeite om de aandacht er bij te houden.”
Jenny: „Lucy heeft samen met de jubileumcommissie echt héél veel werk verzet. Dat mag je best vermelden.”
Lucy: „We hebben fijn samengewerkt met de bibliotheek, De Meerpaal en de gemeente. Dat was fantastisch!”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 9 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 9 uur geleden