Bastiaan Pellikaan, voorzitter college van bestuur Aeres Groep.
Bastiaan Pellikaan, voorzitter college van bestuur Aeres Groep. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Plan voor 288 studentenkamers op campus geflopt; veiling als laatste redmiddel

Algemeen

DRONTEN - Anderhalf jaar geleden zouden de eerste van in totaal 288 studentenkamers op het voormalige sportveld op de campus in Dronten in gebruik worden genomen. Buiten wat heipalen ligt het veld nog steeds braak. Ontwikkelaar Stephan van der Ham uit Nijkerk kan niet aan zijn verplichtingen voldoen. Zijn project is geflopt. Aeres Hogeschool Dronten probeert nu met een executieveiling te redden wat er te redden valt.

De hogeschool veilt het recht op exploitatie van de grond. Dat gebeurt in samenwerking met de hypotheekverstrekker van Stephan van der Ham en met de firma De Meeuw. Dit bedrijf uit Oirschot is de leverancier van de bouwunits.

Héél vervelend

„We werden te lang aan het lijntje gehouden”, zegt voorzitter Bastiaan Pellikaan van het college van bestuur van de Aeres Groep over Van der Ham. Hij omschrijft de situatie als ‘een nagel aan onze doodskist’.

„Jammer dat het zoveel vertraging oploopt”, vult directeur Jolanda Berntsen van Aeres Hogeschool Dronten aan, „Het is heel vervelend hoe dit gelopen is. Dit levert alleen maar verliezers op, plus heel veel ergernis en frustratie bij studenten die geen woning kunnen vinden. Van alle kanten is het héél vervelend.”

Achteraf…

Berntsen neemt zichzelf niets kwalijk: „Er spelen allerlei dingen die buiten onze macht liggen.” Toch is het de vraag hoe verstandig het is geweest om met een beginnende en kleine projectontwikkelaar als Van der Ham in zee te gaan, een man die zich bovendien presenteerde als fantast. „Achteraf kun je een koe in de kont kijken”, reageert Pellikaan.

„We hebben eerder met hem samengewerkt en toen ging dat prima”, aldus Berntsen, verwijzend naar de in 2019 geplaatste tijdelijke units. „Hij heeft ons toen goed uit de brand geholpen”, benadrukt de voorzitter van het college van bestuur, „Dat heeft hij écht heel goed gedaan.”

Een andere wereld

De Aeres Groep heeft niet overwogen om de kamers zelf te exploiteren: „De onroerend-goedmarkt is een andere wereld. Wij zijn een onderwijsorganisatie.”

Tijdens de komende veiling krijgt de hoogste bieder het recht om het terrein de komende 20 jaar te exploiteren. Hij moet daarbij gebruik maken van het grondwerk dat al is verricht en van de huisjes die door de vorige projectontwikkelaar zijn besteld.

Huisjesmelker?

„Het is een openbare, executoriale veiling”, vertelt de directeur. Dat betekent dat ook een huisjesmelker de boel kan opkopen, om het vervolgens tegen woekerprijzen te verhuren. „Er zijn inderdaad verder geen voorwaarden aan verbonden”, erkent Jolanda Berntsen.

Na 18 maanden leegstand mag de exploitant de kamers ook aan niet-studenten verhuren. Aanwonenden zijn daar bang voor. Is het denkbaar dat een nieuwe exploitant de studentenkamers leeg laat staan, om er daarna gedurende 18,5 jaar veel aan te verdienen met twee arbeidsmigranten per kamer? „Dat kán niet, dat ligt vast in het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning”, antwoordt Berndsen, „Arbeidsmigranten huisvesten kan nóóit zonder toestemming van ons.”

Geen twijfels

Aeres Hogeschool Dronten groeit nog steeds. Is dat verstandig zolang de gemeente en de school er niet in slagen om studenten te huisvesten? Jolanda Berntsen heeft daar geen twijfels over: „We gaan er van uit dat dit op korte termijn vlotgetrokken wordt.”

„We hebben een vergunning voor 288 woningen en daarmee is het hele probleem van studentenhuisvesting in Dronten opgelost, ook voor de komende jaren. Dat loopt nu vertraging op, maar dat wil niet zeggen dat het niet gerealiseerd wordt.”

In drie maanden

Wanneer de kamers er staan, kunnen Pellikaan en Berntsen niet zeggen. „Zo snel mogelijk”, zegt de directeur, „Zodra er een investeerder is die ermee aan de slag gaat en het proces is vlotgetrokken, kan het er in drie maanden staan.” De voorzitter heeft gezien dat de gebouwen klaar staan in Oirschot: „Ze hoeven alleen nog maar op de vrachtwagen te worden gezet.”

Wat als er tijdens de komende veiling niemand geïnteresseerd is? „Dat weet ik niet”, biecht Pellikaan op, „Maar ik heb mij door deskundigen laten vertellen dat er zeker exploitanten voor te vinden zijn.” Desnoods kunnen volgens Pellikaan ook De Meeuw of de hypotheekverstrekker de boel opkopen.

Stephan van der Ham geeft (nog) geen gehoor aan de vraag om te reageren op de lezing van de Aeres Groep.

Studentenhuisvesting

.


Het bouwbord bij het voormalige sportveld op de campus in Dronten. (foto: ©maartenheijenk.nl)


De firma De Meeuw leverde eerder de units voor het tijdelijke gemeentehuis in Dronten. (foto: ©maartenheijenk.nl)

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 2 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 2 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt naar vermiste man in Roggebotzand 13 uur geleden