Mahir Alkaya
Mahir Alkaya Chris en Marjan

SP-kamerlid vraagt aandacht voor kaalslag bij openbaar vervoer in Dronten

Algemeen

DEN HAAG - SP-kamerlid Mahir Alkaya heeft in een debat over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aandacht gevraagd voor het openbaar vervoer in de gemeente Dronten. „De SP maakt zich zorgen over de bereikbaarheid in grote delen van ons land, maar het kabinet overduidelijk niet”, aldus Alkaya.

DeDrontenaar.nl bracht in mei naar buiten dat van de acht buslijnen in de gemeente Dronten er door bezuinigingen slechts twee volledig intact blijven. Het leidde onder andere tot handtekeningenacties onder de inwoners van Biddinghuizen en Swifterbant.

Schrappen van lijnen

Mahir Alkaya zegt tegen minister Barbara Visser dat de overheid moet blijven investeren in de leefomgeving van de inwoners: „Maar helaas, die voorzieningen verdwijnen. Nog deze week konden we lezen hoe mensen in Lochem verrast werden door het schrappen van een cruciale buslijn. Lochem is slechts één voorbeeld. Ik had het net zo goed kunnen hebben over Cuijk, Dronten of Nuland, waar ook buslijnen dreigen te verdwijnen.”

„Is het kabinet bereid om meer te doen om stad- en streekvervoer in ons land voor iedereen toegankelijker en betaalbaarder te maken?”, vraagt de SP’er.

Motie

Op initiatief van Mahir Alkaya nam de Tweede Kamer onlangs een motie aan over het verdwijnen van buslijnen. De kleinst mogelijke meerderheid van de kamer is het met de SP’er eens dat dorpen en regio’s buiten de grote steden goed bereikbaar moeten blijven met het openbaar vervoer.

De kamer vindt dat de coronacrisis de bereikbaarheid met OV niet nadelig mag beïnvloeden. De minister kreeg de opdracht om informatie te geven over de hoeveelheid door corona uitgevallen buslijnen.

Kaalslag OV