Geert Gielen
Geert Gielen screenshot gemeente Dronten

Individuele keuzevrijheid staat voorop; Dronten gaat niet per wijk van aardgas af

Algemeen

DRONTEN - Nederland moet vóór 2050 van het aardgas af. Voor de gemeente Dronten is het de bedoeling dat iedereen volledig overgaat op elektrisch. In het voorlopige plan voor de komende vijf jaar komen geen maatregelen per wijk: in Dronten staat de individuele vrijheid voorop.

PvdA-raadslid Suzanne Stoop maakt zich zorgen over die individuele keuzevrijheid. Zij wijst erop dat de slechtst geïsoleerde woningen in Dronten-zuid en Dronten-centrum staan. „Moeten we daar op wijkniveau niet tóch iets meer bieden?”, vroeg zij zich af.

Lastig

Ambtenaar Geert Gielen antwoordde dat zowel de wijkaanpak als de individuele keuzevrijheid niet eenvoudig is. Hij voegde eraan toe dat een wijkaanpak extra lastig is, omdat de overheid niemand kan verplichten om van het gas af te gaan: „Er zijn nog geen wettelijke instrumenten.”

Mirjam Pronk van het bureau Sweco is door de gemeente ingehuurd als projectleider voor de energietransitie. Zij herhaalde dat duurzame gassen (groengas en waterstof) en warmtenetten voor Dronten geen optie zijn. „En dan hou je elektrisch verwarmen en elektrisch koken over. Dat past goed bij die individuele keuzevrijheid.”

Isolatie

Volgens Pronk is het wel een voorwaarde dat woningen goed geïsoleerd worden. En net als Gielen benadrukte ze dat het elektriciteitsnet er een zware dobber aan krijgt. Er ligt wat dat betreft een flinke opgave bij Liander.

De ambtenaar voegde eraan toe dat het aardgasnet in Dronten niet verwijderd wordt: „Dat laten we lekker zitten, want mogelijk is dat in de toekomst nog nodig voor waterstof of groengas.”

Aardgasvrij