Frans Rietveld - SP
Frans Rietveld - SP ©maartenheijenk.nl

‘t Kost 25 euro als je straks je afvalpas per ongeluk in de ondergrondse gooit

Gemeente

DRONTEN - „Ik ken mensen die hun afval in de ondergrondse container gooien en dan gaat per ongeluk de afvalpas mee”, vertelt SP-raadslid Frans Rietveld. Momenteel kunnen zij voor 10 euro een nieuwe afvalpas aanvragen. Volgend jaar kost dat 25 euro.

B en W willen het afgeven van een nieuwe afvalpas kostendekkend maken. Daarbij maakt de gemeente vanaf 2022 onderscheid tussen inwoners die de pas wel of niet door eigen schuld kwijtraken.

Iedereen die per ongeluk zonder afvalpas zit, betaalt dan € 12,50 voor een nieuwe pas. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die een nieuwe woning betrekken en geen pas ontvangen van de vorige bewoner. Hetzelfde geldt voor passen die buiten de eigen schuld defect raken.

25 Euro

Mensen die hun pas verliezen of zelf kapotmaken, dokken straks 25 euro. „Waar is dat tarief op gebaseerd?”, vroeg Ingrid Paalman van de ChristenUnie. „We hebben gekeken naar andere gemeenten”, antwoordde de verantwoordelijke ambtenaar.

„Het proces van het aanmaken van een afvalpas is heel tijdrovend, daar zijn veel handelingen mee gemoeid. Als we daar een bepaald bedrag aan hangen, gaan mensen misschien zorgvuldiger met hun pas om.”

Frans Rietveld begrijpt dat wel, maar vindt het sneu voor mensen die hun pas per ongeluk in de ondergrondse container gooien.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 7 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 7 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 8 uur geleden