Louis Alons bij de Flevolandse doodskist.
Louis Alons bij de Flevolandse doodskist. ©maartenheijenk.nl

Louis Alons gebruikt lokaal populierenhout voor doodskist: „Met liefde gemaakt”

Algemeen

DRONTEN - Louis Alons presenteerde vorige week een nieuw onderdeel van zijn klussenbedrijf: een doodskist van Flevolands populierenhout. De laatste jaren van zijn werkzame leven hoopt hij daarmee zijn omgeving een dienst te bewijzen: „Want het is toch prachtig als je met Flevolands hout iets kunnen maken voor de Flevolander?”

Helemaal uniek is zijn kist niet, want ook in het verleden zijn er kisten gemaakt van Flevolands populierenhout. Bijzonder is wel dat het nu door een lokale ondernemer gebeurt en dat hij de kist op een duurzame manier maakt.

Op stel en sprong

Hoe komt iemand ertoe om een doodskist te maken? „Ik heb ooit op stel en sprong een kist moeten maken voor een familielid”, blikt Louis terug, „Dat was lastig, want in feite was de boodschap: ik heb morgen een kist nodig. Maar ik vond het wel heel bijzonder om te doen. Dat is in mijn hoofd blijven hangen.”

Alons is geboren en getogen in Dronten. Uitvaartorganisatie Noach hield vorige week een informatiemarkt in zijn woonplaats. Voor de eigenaar van De Klussenier was dat aanleiding om eindelijk eens werk te maken van zijn voornemen.

Bijzondere maand

Hij merkte meteen dat de kist enthousiast werd ontvangen. „Wat dat betreft heb ik een hele bijzondere maand achter de rug”, vertelt hij. De aannemer die voor Staatsbosbeheer bomen kapt kwam bijvoorbeeld meteen in actie: „Als je vraagt ‘mag ik tien onderstammen’ en ze horen waarvoor het gebruikt wordt, dan willen ze heel graag meewerken.”

Ook tijdens de informatiemarkt toonden de bezoekers een warme belangstelling. Noach had voor Louis Alons een sfeervolle kamer ingericht. „Hiernaast staan ook allerlei kisten”, zei de ondernemer, „Maar dit trekt de mensen aan, ook omdat het hier uit de polder komt. De boom waar we ons leven lang langs reden, wordt nu hiervoor gebruikt…”

Geen spijker

De kist van Alons is lokaal én ‘groen’. „Er is eigenlijk geen CO2-uitstoot en er komt geen spijker aan te pas. Het is een kwestie van zagen en op een natuurlijke manier in elkaar zetten. Bovendien is populierenhout gewoonlijk heel slecht te gebruiken, maar hiervoor is het prima geschikt.”

„We moeten allemaal een steentje bijdragen aan het milieu. We kunnen natuurlijk kisten uit Oost-Europa importeren, maar waarom zouden we het van ver halen? Als je het over duurzaam hebt, is dit een zéér duurzame kist.”

Geen groot bedrijf

Wat zijn kist moet gaan kosten, dat weet Louis nog niet: „Daar moet ik nog eens goed over nadenken. Maar ik wil het niet heel groots aanpakken hoor, het wordt geen groot bedrijf.”

„Ik vind het gewoon mooi om iets te doen voor mijn medemens in de gemeente Dronten. En in ieder geval is hij met liefde gemaakt. Dat is natuurlijk onbetaalbaar.”