Peter Duvekot - SP
Peter Duvekot - SP ©maartenheijenk.nl

B en W moeten opgestoken vinger over dossier ‘landjepik’ serieus oppakken

Algemeen


DRONTEN - De gemeenteraad geeft B en W de opdracht om de opgestoken vinger van de Rekenkamer over de afhandeling van het dossier ‘oneigenlijk grondgebruik’ serieus op te pakken. Alleen de SP gaat daarin niet mee. „Het gaat over een bestuurscultuur en volgens ons is dat nog lang niet afgerond en uitgesproken”, aldus fractievoorzitter Peter Duvekot.

„We moeten een politiek punt proberen te zetten achter dit afschuwelijke dossier”, zei D66-raadslid Rob van der Schans over het voorstel van vier fracties om het Rekenkamer-rapport om te zetten in een opdracht aan het gemeentebestuur. Zeven van de acht raadsfracties stemden vóór dit voorstel.

Toeslagenaffaire

Volgens Van der Schans is het dossier een ‘lokale toeslagenaffaire’ geworden. Hij is blij dat B en W daarin nu stappen zetten, onder andere met het instellen van een lokale ombudsman of -vrouw. 

„We willen er een streep onder zetten en ervan leren”, vulde Siert Jan Lap van het CDA aan, „Dit nóóit meer!”

Topje van de ijsberg 

SP’er Peter Duvekot zag het absoluut niet zitten om de indruk te wekken dat het dossier is afgerond. Volgens hem is het een topje van de ijsberg.

Er loopt een onderzoek van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde uit Amersfoort naar de cultuur in het gemeentehuis. In afwachting daarvan wilde de SP zich als enige niet binden aan de bevindingen van de Rekenkamer.

Oneigenlijk grondgebruik