De levensverwachting is vooral bij vrouwen hoog in Dronten.
De levensverwachting is vooral bij vrouwen hoog in Dronten. Pixabay

Dronten scoort goed qua levensverwachting, slecht bij fijnstof en contacten

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten scoort heel behoorlijk op de ranglijst van ‘kwaliteit van leven’. Hoge scores zijn er op het terrein van levensverwachting. Dronten scoort slecht op de onderdelen ‘contact met familie, vrienden of buren’ en emissie van fijnstof. Dit blijkt uit de regionale Monitor Brede Welvaart 2021 van het CBS.

Het CBS meet sinds vorig jaar de brede welvaart voor gemeenten. In deze monitor gebruiken ze verschillende indicatoren: „Samen geven deze indicatoren een breed beeld van de staat en ontwikkeling van de regionale kwaliteit van leven.”

Levensverwachting

Hoge scores zijn er voor Dronten als het gaat om ‘tevredenheid met vrije tijd’, ‘gezondheid’ en ‘levensverwachting’. De levensverwachting voor mannen is 81,7 jaar en voor vrouwen 85,8 jaar. Bij vrouwen scoren slechts 20 gemeenten hoger dan Dronten.

Slechte scores

Vanwege de uitgestrektheid van het gebied scoort Dronten slecht als het gaat om de afstand tot voorzieningen. Daarbij gaat het bijvoormeeld om de afstand tot sportterreinen, basisscholen, openbaar vervoer of cafés. 

Ook met het ‘contact met familie, vrienden of buren’ en het ‘vertrouwen in anderen’ is het volgens het CBS in Dronten niet best gesteld. Als het gaat om ‘emissies van fijnstof naar lucht’ doen 278 van de 355 gemeenten het beter dan Dronten.

Bovenste kwart

Dronten scoort met 6 van de 33 indicatoren in het bovenste kwart van de ranglijst van gemeenten. In Flevoland scoren Urk, Zeewolde en de Noordoostpolder beter. 

Bij 6 andere indicatoren staat Dronten in het onderste kwart van de ranglijst van gemeenten. Op dit terrein doen in Flevoland alleen Urk en Zeewolde het beter.



Bijschrift - Credit