Bart Wijnands
Bart Wijnands screenshot videonotulen

Twee-onder-een-kappers in Dronten-West kosten half miljoen: „Dat is schrijnend”

Algemeen

DRONTEN - „We verkopen verdorie gewoon voor 500.000 euro en meer een twee-onder-een-kapper in Dronten-West. Dat begint een beetje het normale bedrag te worden.” Dat zei Bart Wijnands, eigenaar van makelaardij Van der Linden in Dronten, gisteravond tijdens een discussie in de gemeenteraad over de woningmarkt in Dronten.

Wijnands vertelde dat het te maken heeft met een oplopende schaarste aan woningen. Hij noemde de huidige bedragen ‘schrijnend’: „We hebben te maken met een enorme stroom woningzoekenden vanuit het westen die het daar simpelweg niet meer kunnen betalen.”

Volgens Bart Wijnands deze mensen met een goedgevulde portemonnee naar Dronten en kopen ze de woningen voor de Drontense kopers weg: „De Drontense koper het niet kan betalen in vergelijking met de Amsterdamse en Almeerse koper. We moeten veel beter gaan kijken hoe we onze eigen bewoners, onze eigen starters kunnen bereiken.”

Drie ton

Volgens de makelaar zijn bovendien de grondprijzen, bouwprijzen en ontwikkelingskosten enorm gestegen. Begin januari begint hij met een project met tussenwoningen. Hiervoor liggen de prijzen al tegen de drie ton aan.

Bart Wijnands had de indruk dat de ernst van de situatie nog niet helemaal duidelijk was bij gemeenteraadsleden. Daarom noemde hij enkele cijfers. Zoals van een recent project van negen woningen in Dronten-west: 161 gegadigden, waarvan 10% starters uit Dronten. De rest kwam uit Almere, Amsterdam ‘en overal vandaan’.

600 belangstellenden

De makelaar hoopt binnenkort te mogen starten met een project van 57 appartementen aan De Morinel. Hiervoor hebben zich 600 belangstellenden ingeschreven. Een project van 13 woningen in De Graafschap in Biddinghuizen telt over de 400 inschrijvingen.

„Iedereen wil een huis hebben. Het is echt noodzaak om zo snel mogelijk iets te doen, om bij te bouwen. Anders kan zometeen niemand meer van A naar B.”