Een impressie van het project aan het stationsplein in Dronten.
Een impressie van het project aan het stationsplein in Dronten. Adema Architecten

Voorbeeldproject aan stationsplein: Huizen naar starters en niet naar speculanten

Algemeen

DRONTEN - Makelaars in Dronten staan niet onwelwillend tegenover de plicht voor kopers om zelf in hun huis te wonen. Ze pleiten wel voor het gericht inzetten van deze ‘zelfbewoningsplicht’. Een voorbeeld is wat hen betreft het nieuwe project KWA-Plein bij het station.

De projectontwikkelaars Mark Lorist en Martijn Koppert bouwen 125 woningen aan het stationsplein, vooral bedoeld voor starters. Om speculanten buiten de deur te houden, staat hier op initiatief van makelaar Flipse een zelfbewoningsplicht in de koopvoorwaarden.

Schot in de roos

Makelaar Bart Wijnands sprak donderdag namens de gezamenlijke NVM-makelaars met de gemeenteraad over de woningmarkt in Dronten. De raad wilde met hem in gesprek over het eventueel invoeren van een anti-speculatiebeding of een zelfbewoningsplicht.

Volgens Wijnands zijn dit goede instrumenten om starters te bedienen: „Het KWA-plein was echt bedoeld voor starters. Daar is dit middel ingezet en daar is het een schot in de roos.”

Waarschuwing 

Wijnands waarschuwde wel voor het overal toepassen van dit soort voorwaarden. Behalve starters zijn er namelijk ook andere doelgroepen die zitten te springen om woningen: „De valkuil is dat je een opstopping krijgt bij andere doelgroepen. Als je starters wilt stimuleren, moet je ervoor waken dat je niet alle beleggers uit het veld slaat. Want dan krijg je een probleem bij bijvoorbeeld gescheiden mensen of bij tijdelijke woningzoekers.”

De gemeenteraad werd aangeraden om goed te kijken welke vorm ze geven aan een anti-speculcatiebeding of zelfbewoningsplicht: „Het komt wat ons betreft neer op goed overleg vanaf dag één.”

OFW

Overigens werkt Oost Flevoland Woondiensten al sinds 2016 met dit soort voorwaarden en gaan deze bij een volgende verkoop mee naar de nieuwe eigenaar. Doel is het bedienen van de starter. „En daar werkt het heel erg goed”, constateert Bart Wijnands.

De makelaar voegde er meteen aan toe dat al deze maatregelen kunstgrepen zijn. De werkelijke oplossing is volgens hem het bouwen van nieuwe woningen: „De schaarste is de boosdoener voor starters. We hebben veel te lang stilgestaan, niet vooruitgekeken en deze hausse niet zien aankomen. Dát is het probleem.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 3 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 3 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 4 uur geleden