Ziekenhuis St Jansdal.
Ziekenhuis St Jansdal. eigen foto

Dronten tekent contract met verzekeraar zonder garanties voor instandhouden zorg

Algemeen

DRONTEN - De gemeente heeft een contract van drie jaar met zorgverzekeraar Univé voor een polis voor minima in Dronten. Daaraan zijn geen voorwaarden verbonden voor het instandhouden van de zorg in Flevoland. De vraag waarom niet, wil de gemeente niet beantwoorden.

Ziekenhuis St Jansdal sloot de afgelopen week met alle verzekeraars een overeenkomst voor 2022. De onderhandelingen daarover verliepen moeizaam. „De meeste verzekeraars zetten in op het leveren van aanzienlijk minder patiëntenzorg en krimp van het ziekenhuis”, klaagde het ziekenhuis eerder deze maand.

Minimapolis

Terwijl het ziekenhuis en de verekeraars nog rond de tafel zaten, tekende de gemeente Dronten een contract met Univé. Dronten liep daarmee het risico dat de minima met een gemeentepolis niet terecht konden in de polikliniek in Dronten en in de ziekenhuizen in Lelystad en Harderwijk.

De overeenkomst voor deze gemeentepolis kon niet worden ontbonden als St Jansdal en Univé er niet waren uitgekomen. Dat geldt ook voor de komende twee jaar.

Gevaar geweken

Voor 2022 is dat gevaar geweken. St Jansdal is met Univé en alle andere zorgverzekeraars tot een akkoord gekomen. Arend Jan Poelarends van de raad van bestuur van het ziekenhuis: „Het is heel snel gegaan. De zorgverzekeraars vonden het net als wij belangrijk om er op tijd uit te komen.”

Volgens Poelarends heeft het geholpen dat het ziekenhuis de verzekeraars onder druk zette. Hij is blij met het resultaat: „We hoeven niet meer bezorgd te zijn over onze inkomsten vanaf januari 2022.”

Zorgverzekering