Peter Duvekot en Jeanet Jonker overhandigen de tompoucen.
Peter Duvekot en Jeanet Jonker overhandigen de tompoucen. eigen foto

SP steunt GGD-prikkers als reactie op tweet wethouder: „Als je slim bent…”

Algemeen

DRONTEN - Peter Duvekot en Jeanet Jonker van de SP hebben vanmiddag tompoucen gebracht bij de priklocatie van de GGD in de Open Hof. Het was een steuntje in de rug van het personeel in een tijd waarin ChristenUnie-wethouder Gerrit Jan Veldhoen zijn vraagtekens plaatste bij hun werk.

Duvekot wijst erop dat de tweet van wethouder Veldhoen het lokale nieuws de laatste dagen overheerste: „Als je in een positie zit zoals hij en je vindt dat je je mening moet laten horen, dat moet je vier keer nadenken voordat je zoiets doet.”

„Het zit niet in zijn portefeuille en het is niet iets waar hij beroepsmatig iets van moet vinden”, vervolgt de lokale SP-fractievoorzitter, „Als je weet dat het gevoelig ligt en dat er heel veel discussie over is, dan is dit niet chique. Dan moet je wat mij betreft óf je mond houden óf je moet het steunen.”

Het is aan hem

Volgens Peter Duvekot hebben diverse fracties hun ongenoegen geuit over de tweet van de wethouder. Wat de SP betreft heeft dat vooralsnog geen politieke consequenties: „Het is aan hem en aan het college om er iets mee te doen.”

„Zelf vind ik het nu vooral van belang om te stellen dat ik hem niet snap. Waarom voel je de behoefte om op zaterdagavond als wethouder van Dronten op de bank te zitten en dan vinden dat je jouw mening online moet knallen? Als je slim bent, denk je daar vier keer over na. Dat is jouw verantwoordelijkheid in zo’n positie.”

Dom

Veldhoen heeft inmiddels gezegd dat zijn tweet ‘niet handig’ was. „Als je dan excuses maakt, maak dan écht excuses. Niet om de ophef. En dan niet blíjven tweeten…”, reageert Duvekot, „Ik vind het dom. Je mag vinden wat je wil en het moet altijd vrije keus zijn wat je doet. Maar ga nou niet in het openbaar die discussie aan. Het heeft geen zin, het polariseert alleen maar en het is onhandig om mensen tegenover elkaar te zetten.”

De SP’ers constateerden dat het GGD-personeel het er druk mee heeft: „Die mensen zijn echt aan het buffelen. Die zijn om zeven uur begonnen en stoppen om half elf.” De traktatie werd in dank aanvaard: „Alhoewel we beseffen dat een tompouce misschien niet een hele gezonde keus is.”

Gerrit Jan Veldhoen