29% van de lezers kiest voor Dronten-oost.
29% van de lezers kiest voor Dronten-oost. Google Maps

Als Dronten moet uitbouwen, kiezen Drontenaren voor de richting Kampen

Algemeen

DRONTEN - Drontenaren zijn niet heel eenduidig over nieuwe grootschalige woningbouwlocaties. Bij een enquête van DeDrontenaar.nl krijgt Dronten-oost de meeste steun. Het gaat daarbij om de richting Kampen ofwel de overkant van de Biddingringweg. Ook Dronten-zuid, richting Biddinghuizen, scoort hoog.

Het is niet de eerste keer dat Dronten-oost als meest voor de hand liggende locatie voor nieuwbouw is genoemd. Vorig jaar deed het bureau Over Morgen uit Amersfoort in opdracht van de gemeente onderzoek naar de groeiscenario’s. Onderzoeker Arie-Jan Bijl noemde voor Dronten woningbouw aan de oostzijde een ‘serieuze optie’.

Sprong over Biddingringweg

Ook de provincie Flevoland ziet mogelijkheden voor Dronten-oost: „Is de tijd gekomen om nu alsnog de sprong over de Biddingringweg naar Dronten Oost te maken?”, vroeg gedeputeerde Jan de Reus zich vorig jaar hardop af.

„Dat is in beginsel een heel omvangrijke locatie, begrensd door Hanzeweg, Hoge Vaart en Elburgerweg, waar ruimte is voor duizenden woningen. Hierbij is van belang dat Dronten ook kan bouwen voor de woningbehoefte in de Zwolse regio.”

Aparte wijk

De gemeenteraad van Dronten discussieerde vorig jaar ‘met de benen op tafel’ over mogelijke uitbreidingslocaties. „Je moet wel oppassen dat het niet een aparte wijk wordt”, waarschuwde Siert Jan Lap (CDA) toen het om Dronten-oost ging. Hij doelde op de tussenliggende Biddingringweg.

„Het is toch ook denkbaar dat je wegen verlegt?”, reageerde Rob van der Schans van D66, „Je kunt de Biddingringweg bijvoorbeeld langs de vaart leggen, een stuk naar het oosten.”

Duizenden extra woningen

Als het aan ‘Den Haag’ ligt, bouwt de provincie Flevoland vele duizenden extra woningen. De gemeenteraad van Dronten staat niet onwelwillend tegenover het leveren van een forse bijdrage.

Over een half jaar neemt de de raad een besluit. Voorafgaand daaraan werkt de gemeente drie groeiscenario’s uit. Vanaf februari mogen de inwoners daarover hun zegje doen. DeDrontenaar.nl hield alvast een enquête.

.

Waar moet de nieuwbouw plaatsvinden?

locatie1e keus2e keus
Dronten-oost29%21%
Dronten-zuid19%18%
Swifterbant16%16%
Nieuw dorp14%10%
Dronten-noord13%15%
Biddinghuizen9%20%
Dronten-oost is richting Kampen, Dronten-noord is richting Ketelhaven en Dronten-zuid is richting Biddinghuizen. Nieuw dorp = een nieuw dorp aan de randmeren.
Bron: mini-enquête DeDrontenaar.nl

.

Extra woningbouw

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.