Winkelend publiek in de Redepassage.
Winkelend publiek in de Redepassage. ©maartenheijenk.nl

Gemeente vindt zichzelf niet verantwoordelijk voor leegstand in winkelcentra

Algemeen

DRONTEN - De leegstand in de winkelcentra is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid voor de ondernemers en vastgoedeigenaren. B en W herhalen dat in een antwoord op de brandbrief van Menno Verhoeff van de grootste vastgoedeigenaar in winkelcentrum Suydersee.

De directeur van PPF Real Estate had in zijn brief de eigen rol ook al genoemd: „Maar de gemeente mag ook wel wat meer verantwoordelijkheid tonen. Probeer eens mee te denken!” 

B en W antwoorden dat ze graag in gesprek willen met Verhoeff en mee willen denken over mogelijke initiatieven: „Want wij betreuren dat u onze contactmomenten en afgesproken activiteiten niet positief ervaart.”

Gemeente is aanvullend

B en W schrijven echter ook dat ondernemers en vastgoedeigenaren verantwoordelijk zijn voor ondernemerschap, vastgoed (leegstand en uitstraling) en promotie. Ook de verantwoordelijkheid voor ontwikkeling en transformatie van leegstaande panden ligt volgens het college bij de vastgoedeigenaren: „De bijdrage van de gemeente moet aanvullend zijn op wat partijen zelf kunnen oppakken.”

Zelf houdt de gemeente zich vooral bezig met het bevorderen van ‘de levendigheid en positieve uitstraling van de openbare ruimte van het centrum’. Daarbij noemt het college de huidige schilderbeurt van de parkeergarage. De gemeente somt in haar antwoord op dat ze verder ook van alles doet rond Suydersee.

Leegstand kan juist afnemen

Het gemeentebestuur wijst er verder op dat de groei van het dorp op den duur kan leiden tot een ‘stevige impuls’ van de winkelcentra: „Het kan ertoe leiden dat de leegstandsproblematiek juist afneemt.” Over de bezwaren van PFF tegen Polder Living & Lifestyle laten B en W niet het achterste van hun tong zien. Een bezwaarprocedure daarover loopt nog.

Dat Verhoeff te maken krijgt met steeds nieuwe ambtenaren, komt volgens het college door de arbeidsmarkt. De gemeente heeft daar weinig invloed op: „Maar we willen wel waken voor de beeldvorming dat nieuwe collega’s niet betrokken zijn bij de gemeente.”

Brandbrief