Henk Zonnenberg was de laatste voorzitter van de omnivereniging
Henk Zonnenberg was de laatste voorzitter van de omnivereniging ©maartenheijenk.nl

Swift’64 heft omnivereniging op: „Maar de samenwerking gaat door”

Sport

SWIFTERBANT - De ledenraad van algemene sportvereniging Swift’64 besloot dinsdag de omnivereniging op te heffen. De afdelingen hebben in onderling overleg besloten elk als zelfstandige verenigingen verder te gaan. Daarbij gaat het om gymnastiek, badminton, handbal, darts, tafeltennis en voetbal.

Het besluit werd dinsdag genomen door de ledenraad, het hoogste orgaan van de vereniging. Aansluitend ondertekenden de voorzitters van de diverse afdelingen de vaststellingsovereenkomst.

Er was niets

„De algemene sportvereniging Swift’64, in het dorp bekend als de omni, heeft een bepalende rol gespeeld in het organiseren van diverse sporten in het nieuwe Swifterbant”, blikt de vereniging terug, „Er was niets. De waarde van de omni voor het goed organiseren van de sport en daarmee van het gemeenschapsgevoel in het dorp is buitengewoon groot geweest.”

Sinds de oprichting in 1964 is het dorp gegroeid en gaan de sporten steeds meer hun eigen weg. Het draaiende houden van de omni werd zo langzamerhand door de afdelingen als knellend ervaren. Het werd een te grote belasting voor de schaarse vrijwilligers.

Ook de financiële verbondenheid en organisatorische zekerheid die de omni jaren gaf, had inmiddels weinig toegevoegde waarde voor de afdelingen. In de praktijk bepaalden de afdelingen hun eigen koers.

Broodnodige sporthal

De afzonderlijke verenigingen melden dat de samenwerking als omnivereniging stopt: „Maar de samenwerking gaat door als het gaat om een gezamenlijke visie op de sport in Swifterbant en het verwezenlijken voor de sport van een goede infrastructuur, zoals de broodnodige sporthal.”

„Het maatschappelijk belang van toegankelijke sport voor gezondheid en ontmoeting, voor iedereen op elk niveau en voor alle leeftijden wordt door alle afdelingen omarmd”, aldus de verenigingen.

Met de vereniging Dorpsbelangen wordt momenteel gesproken over het oprichten van Sportplatform Swifterbant. Daarvoor worden ook de andere sportaanbieders uitgenodigd.