Wethouder Ton van Amerongen van financiën.
Wethouder Ton van Amerongen van financiën. ©maartenheijenk.nl

Dronten ook na bouw gemeentehuis en zwembad een financiële topgemeente

Gemeente

DRONTEN - Van de 140 middelgrote gemeenten in Nederland hebben alleen Epe en Moerdijk hun zaakjes financieel beter voor elkaar dan Dronten. Dat schrijft stichting BDO uit Amsterdam in een onderzoek naar de financiële gezondheid van gemeenten.

Dronten hoort in de categorie 25- tot 50-duizend inwoners. In deze groep stond Dronten in 2018 op de achttiende plaats, in 2019 op de dertiende en nu dus op de derde.

Wethouder Ton van Amerongen is blij met brons. „Een groot compliment voor onze inzet”, zegt hij in een reactie.” Hij kondigt aan niet op zijn lauweren te rusten: „We moeten altijd scherp blijven.”

Gemeentehuis en zwembad

Het onderzoeksrapport citeert de wethouder. „Dronten heeft al lange tijd forse reserves”, zegt hij, „Zoveel zelfs dat ik te horen kreeg dat ik wat minder gemeenschapsgeld moest oppotten. We hebben daarom onder andere geïnvesteerd in een nieuw gemeentehuis en een nieuw zwembad en dat kon uit eigen middelen.”

Het vergelijken van gemeenten is mogelijk omdat gemeenten verplicht zijn in de jaarstukken en begroting te werken met dezelfde financiële kengetallen. De financiële buffer die een gemeente heeft en de netto schuld zijn het meest bepalend voor de financiële gezondheid.