Eunice-updates | Brandweer stopt met niet-spoedeisende meldingen

Algemeen

23:47 uur:
Van een lezer ontvingen wij dit filmpje van een boom aan de Rozemarijn in Dronten, in de omgeving van de Cruyff Court. De boom waaide aan het eind van de middag om.

Omgewaaide boom aan de Rozemarijn

Alleen spoedeisende meldingen

23:38 uur:
De brandweer heeft deelt mee dat ze om elf uur is gestopt met het afhandelen van niet-spoedeisende stormmeldingen: „Morgen om 8 uur gaan wij weer verder met de restanten van de stormmeldingen. Uiteraard kunt u voor spoedeisende (levensbedreigende/gevaarlijke) zaken 1-1-2 blijven bellen."

Nog een keer Bremerbaai

20:11 uur:

Bremerbaai

19:45 uur:

Twijfels over omgewaaide hijskraan

19:44 uur:

19:15 uur:
Een tweet over een omgewaaide hijskraan in Dronten:

Biddinghuizen

19:14 uur:

Meldkamer overspoeld

19:01 uur:
De brandweer Flevoland roept op om de meldkamer alleen te bellen bij acute nood. „Onze meldkamer wordt overspoeld met meldingen", schrijft de brandweer op Twitter. Het veroek is om de alarmnummers zoveel mogelijk vrij te houden voor noodgevallen.

Overloper

17:48 uur:
De gemeente Dronten meldt dat aan de Oeverloper enkele bomen zijn omgewaaid. De straat is momenteel niet bereikbaar.

Omgewaaide bomen

17:42 uur:
De provincie Flevoland stelt dat steeds meer bomen omwaaien, waardoor wegen en fietspaden gestremd zijn: „Het is gevaarlijk! Ga niet naar buiten, blijf binnen!"

NL-alert

17:12 uur:
Er is een NL-alert uitgegaan. „Extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland. Blijf binnen”, zo luidt het bericht, „Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is overbelast. Nadere informatie en updates op politie.nl.


Dijkbewaking

16:55 uur:
Waterschap Zuiderzeeland laat weten dat de dijken tijdens de storm gecontroleerd worden: „We rijden langs de dijken en houden in de gaten of er geen afwijkende situaties (zijn). Tijdens de storm houden we het waterpeil goed in de gaten. Dit doen we samen met Rijkswaterstaat."

Waar naartoe met een melding?

13:42 uur:
De gemeente Dronten roept op om bij stormschade alleen 112 te bellen als er direct gevaar is: „Is er geen spoed, dan zie je op de afbeelding of je een melding doet bij de brandweer, gemeente of dat je zelf in actie komt.” Schade kan bij de gemeente worden gemeld via een speciale app.


Gemeentehuis en milieustraat

13:34 uur:
In verband met de storm zijn het gemeentehuis en de gemeentelijke milieustraat in Dronten vanmiddag gesloten. De gemeente Dronten blijft wel telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.

Vuilniscontainers

13:34 uur:
De gemeente Dronten vraagt inwoners om hun container na lediging zo snel mogelijk weer van de opstelplek af te halen.

De Meerpaal

13:29 uur:
In verband met de storm gaat De Meerpaal vanaf 14:00 uur dicht. Het betekent dat de marionettenvoorstelling in de bibliotheek vanmiddag niet doorgaat. Ook de theatervoorstelling ‘Best of Britain’ van vanavond is afgelast.

Connexxion

13:21 uur:
Connexxion meldt dat er in de openbaar-vervoerregio IJsselmond na 13.00 uur geen bussen meer vertrekken „Ritten die voor 13.00 uur vanaf de beginhalte vertrekken rijden de hele rit uit. De dienstregeling wordt vandaag niet meer opgestart.”

Bruggen

13:12 uur:
De provincie Flevoland heeft ‘in verband met de toenemende harde wind’ besloten de bruggen in de hele provincie tot nader order niet meer te bedienen.

Stuur uw foto’s en filmpjes

13:07 uur:
„Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is”, zo luidt de oproep van het KNMI. Wij willen u dan ook zeker niet oproepen om de straat op te gaan tijdens Eunice. Bent u toch buiten en hebt u beelden van de, e-mail die dan naar redactie@DeDrontenaar.nl of stuur een WhatsApp naar 06 1938 9571.

GGD sluit test- en vaccinatielocaties 

13:03 uur:
„In verband met storm Eunice die vanmiddag over Nederland raast is besloten om alle test- en vaccinatielocaties van GGD Flevoland vanmiddag vanaf 14.30 uur te sluiten”, meldt de GGD in een persbericht. Dit is besloten in verband met de veiligheid van cliënten en medewerkers.

Code rood

10:30 uur:
KNMI verandert weeralarm naar code rood: „Gevaarlijke situaties.”
DRONTEN - Het KNMI heeft het weeralarm voor vandaag veranderd van code oranje in code rood. In Flevoland geldt vanaf twaalf uur tot morgenochtend zes uur code geel. Tussen drie en acht uur is het code rood.
„De provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied krijgen vanmiddag en vanavond te maken met zeer zware windstoten van 100-120 km/u, aan de kust tot 130 km/u”, zo luidt de waarschuwing.
„Zeer zware windstoten met gevaar voor mens en verkeer”, aldus het KNMI, „Risico op omvallende bomen en losse takken. Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen. Ga niet het water op. Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is.”

Code oranje

Donderdag, 19:28 uur:
Vrijdag van 3 tot 6 uur code oranje in Flevoland met zeer zware windstoten.
DRONTEN - Het KNMI waarschuwt vrijdag voor zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Vamwege storm Eunice geldt van ’s middags drie tot ’s avonds acht uur code oranje. In de uren daarvoor en daarna is het code geel.
„Risico op omvallende bomen en losse takken”, zo luidt de waarschuwing, „Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen. Gevaarlijke situaties voor verkeer en watersport. Ga voorbereid op reis en houd rekening met langere reistijden.”

Geen treinen

Donderdag, 19:28 uur:
Uit voorzorg rijden er vrijdag vanaf ’s middags geen treinen. De NS meldt dat ook in de ochtend al een aangepaste dienstregeling van kracht is.

Dijkbewaking

Donderdag, 19:28 uur:
Het waterschap kondigt aan dat er meerdere teams klaar staan om de dijken te controleren: „Mocht het nodig zijn, dan worden de teams ingezet.”
Die dijkopzichters bewaken de dijken langs het IJsselmeer, Markermeer en Ketelmeer: „Ze houden in de gaten of er afwijkende situaties zijn zoals snel stijgend water. Ook letten ze op of er rommel aanspoelt die schade aan de dijk kan aanrichten.”

Eunice