COLUMN | Die nietsnutten van CDA en Leefbaar hebben niks beters te doen

Algemeen

(door Maarten Heijenk)

Te weinig zelfreflectie. Dat was vier jaar geleden de reden om het CDA - toch de tweede partij van Dronten - buiten de ā€˜regeringā€™ te houden. 

Er kwam een college van burgemeester en wethouders dat voor 60% uit VVDā€™ers bestond. Dat gemeentebestuur kreeg felle kritiek van ondernemers en winkeliers. Woensdag kwam de afrekening: de VVD moet 43% van haar zetels inleveren.

Lijsttrekker Barry Hoogezand zocht amechtig naar een verklaring. ā€žOnze achterban is op een woensdag kneiterdruk en vergeet daarom te gaan stemmenā€, probeerde hij. In gewoon Nederlands: die nietsnutten van CDA en Leefbaar hebben niks beters te doen dan een beetje te stemmen, VVDā€™ers hebben belangrijker zaken aan hun hoofd.

De nederlaag staat volgens Hoogezand los van het beleid van de afgelopen vier jaar. En de VVD-verkiezingscampagne is bij hem boven alle twijfel verheven: ā€žMaar we gaan analyseren waar het vandaan komt.ā€ 

Het herkozen raadslid Trudy Stoker komt enkele dagen later met een eerste analyse. Ze noemt de brandstofprijzen, de onrust in de wereld, OekraĆÆne enā€¦ oh ja, ze vraagt zich af of de collegedeelname er iets mee te maken heeft. Ook zij spreekt geen twijfels over de verkiezingscampagne uit.

Kennelijk heeft de VVD de afgelopen weken niet duidelijk kunnen maken dat het om Dronten ging, dat stemmen belangrijk is en dat gemeenteraadsverkiezingen niet over OekraĆÆne gaan. Dan kun je maar Ć©Ć©n conclusie trekken: de verkiezingscampagne is faliekant mislukt.

Dan is het tijd voor zelfreflectie.

.

Gemeenteraadsverkiezingen

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 21 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 21 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 22 uur geleden